A Facebookon is követelik Schmitt Pál lemondását

A Facebookon is követelik Schmitt Pál lemondását

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elvárom, hogy Schmitt Pál mondjon le címmel szerveződik közösség a Facebookon.

„Pártállástól függetlenül szeretném, hogy ne legyen olyan köztársasági elnökünk, aki ekkorát csalt. Ha hisszük, ha nem, rajtunk is múlik a sorsa: ha eltűrjük, nyilván maradni fog. És ezt egész egyszerűen nem szabad engednünk.” – áll az Elvárom, hogy Schmitt Pál mondjon le közösség névjegyén.

©

Egyelőre csak alig több mint 150-en kedvelik a csoportot - 15 óra alatt érték ezt el. Tisztában vannak azzal is, hogy ez talán kis lépés a valódi politika szempontjából. De nagy lépés az állampolgároknak - hangsúlyozzák. „Ha sikerül, akkor egyszer s mindenkorra megtanulhatjuk, hogy a véleményünk számít. És talán bátrabbak leszünk más kérdésekben is” – írják.

A hvg.hu Schmitt Pált államfőnek ajánló fideszes képviselőket is megkérdezett az ügyről. A válasz elől a többség kitért, aki azonban nyilatkozott, úgy véli: a doktori tanács döntése után Schmitt Pálnak le kellene mondania államfői posztjáról.

A Semmelweis Egyetem doktori tanácsa az után kezdeményezte a köztársasági elnök doktori címének visszavonását, hogy a Tényfeltáró Bizottság nyilvánosságra hozta a jelentését. Eszerint a doktori eljárás hiányosságokkal ugyan, de formailag megfelelt az akkor még önállóan működő Testnevelési Egyetem gyakorlatának. A testület megállapította azt is, hogy az egyetem követett el szakmai hibát, amikor a szövegazonosságokat nem tárta fel időben. A jelentéshez az egyik tag, Fluck Ákos ügyvéd különvéleményt fűzött, amelyben a doktori cím elvételének lehetőségét vizsgálná.

Schmitt Pál egyhetes hallgatás után január 18-án reagált először a hvg.hu plágiumgyanút felvető cikkének állításaira. Az államfő a Kossuth Rádió reggeli műsorában visszautasította a plágiumvádakat. Később kijelentette, nem mond le.