Braille-írásos rejtély Áder János elnöki honlapján

Braille-írásos rejtély Áder János elnöki honlapján

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Praktikus szempontból leginkább benézésnek tűnik a Köztársasági Elnöki Hivatal oldalának akadálymentesített verziójára mutató kép, ami dizájnelemként egyébként ötletes.

Érdekes jelenségre figyelhet fel, aki a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján jár: az oldal látássérültek számára készült, akadálymentesített verziójára egy Braille-írással készült kép hívja fel a figyelmet. A jelenséget egy magyar felhasználó feltöltötte a vicces képeket gyűjtő 9GAG-re, a bejegyzés azóta szerzi a nemzetközi lájkokat. A Louis Braille által 1821-ben, vakok számára kitalált írásrendszer lényege, hogy a karaktereket hátulról domborítják ki, így felismerésük a kidomborított pontok tapintás általi érzékelésével lehetséges. Ez pedig egy képernyőn nem túl könnyen kivitelezhető feladat.

A hvg.hu által megkérdezett webfejlesztők és -dizájnerek szerint grafikai elemként viszont mindenképpen ötletes a megoldás, de a bevett sztenderdeknek megfelelő, akadálymentesített oldalakat jelző sárga-fekete logó hiányzik az oldalról.

Az oldal forráskódjából kiderül, hogy a képernyőolvasó programokat használó látássérültek számára megtették a megfelelő intézkedéseket az oldal készítői, az akadálymentesített verzióra linkelő kép úgynevezett “alt” mezője ki van töltve “A honlap akadálymentes változata” szöveggel. Így a képernyőolvasó szoftverrel netező látássérültek egyszerűen megtalálják, hogy hova kell kattintani a számukra készített verzióért.

Hozzászólások