Nagyobb és gyorsabb: bemutatták az iPhone 5-öt

Nagyobb és gyorsabb: bemutatták az iPhone 5-öt

Utolsó frissítés:

Balogh Csaba Szerző:

Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A várakozásoknak megfelelően nagyobb és gyorsabb az új iPhone, ami mellett feljavított szoftvereket, iPod lejátszókat és sok-sok év után megújított fülhallgatót is bemutatott az Apple. Üröm az örömben, hogy az eseményen elhangzott és megmutatott dolgok közül a kiszivárgások miatt szinte semminél nincs meg az újdonság ereje. A készülék Magyarországon szeptember 28-án jelenik meg.

Magyar idő szerint pontosan 19 órakor lépett színpadra Tim Cook Apple-vezérigazgató a cég San Franciscóban rendezett szerdai sajtóeseményén, amelyről egyébként szinte minden kiszivárgott. A show szokás szerint számokkal indult, ezúttal nem a virtuális, hanem az offline világból: két nap múlva a tizenharmadik országban nyílik Apple Store, miután a világszerte meglévő 380 márkaüzlet tavaly elért 83 milliomodik látogatójával bizonyította létjogosultságát.

A számokat továbbgörgetve Tim Cook a Mac platformra tért át: a nyáron megjelent OS X Mountain Lion operációs rendszert eddig 7 millióan töltötték le. A szoftver mellett jól fogy a hardver is: a MacBook modelleket egybe számolva az Apple adta el a legtöbb laptopot az elmúlt három hónapban.

A mobil dolgok is nagyon mennek

Szintén jól teljesítenek az iPadek: a korábban már ismertetett adatok alapján 17 millió kelt el belőlük az idei második negyedévben, összesen pedig már 84 millió, ami valóban elég szép teljesítmény ahhoz képest, hogy két és fél éve az ilyen jellegű táblagép kategóriája gyakorlatilag nem létezett, vagy láthatatlan volt. Bár most már többen is próbálkoznak hasonló masinákkal, az Apple számítása szerint az iPad tavaly mért 62 százalékos részesedése nemhogy stagnált, hanem emelkedett, most éppen 68 százaléknál jár. Ennél is magasabb az iPad részesedése, ha a táblagépes netezést nézzük, itt 91 százalékos aránnyal rendelkezik az Apple tabletje.

A hordozható hardver sem ér persze sokat, szoftver nélkül, de ebből is van bőven. Az App Store-ban a hivatalos adat szerint több mint 700 ezer alkalmazás van, ebből 250 ezer iPadre optimalizált. Tim Cook a korábbi, külső cégektől származó adatokra cáfolva elmondta: a több mint 700 ezer alkalmazás 90 százalékát legalább egyszer letöltik minden hónapban. Egy átlagos iOS-használó több mint 100 alkalmazást installál.

A kötelező sikerjelentések után Tim Cook Phil Schillert hívta színpadra, hogy “néhány érdekes hírrel” szolgáljon az iPhone-ról.

Itt az iPhone 5

Az Apple idén júniusig 400 millió iOS eszközt adott el, melyek jelentős része iPhone. Schiller nem húzta sokáig, hogy mivel szeretnék tovább emelni a számot, színpadra lépése után nem sokkal már felsejlett a kivetítőn az iPhone 5.

Az új készülék alumíniumból és üvegből készült, a cég szerint sem más termékekhez, sem korábbi sajátjukhoz nem hasonlítható. A 7,6 mm-es készülék 18 százalékkal vékonyabb az iPhone 4S-nél és a maga 112 grammjával 20 százalékkal könnyebb. Kijelzője természetesen Retina (326 ppi-s pixelsűrűséggel), mérete a kiszivárgott információkból ismerhető 4 col, felbontása pedig 1136x640 pixel. Ez utóbbi adatból jól látszik, hogy szintén igaznak bizonyult az arányváltozásról szóló pletyka, az új iPhone már 16:9 képerányú, szélesvásznú. Az Apple szerint az iPhone 5 legalább annyira, vagy inkább még jobban kézreáll majd, mint az eddigi iPhone-ok.

Kijelzőhöz alkalmazkodó alkalmazások

A fizikai változásokhoz igazították a szoftvereket is, ikonsorból az eddigi 4+1 helyett 5+1 van, ami állítólag még kényelmesen elérhető egy kézzel is. Az operációs rendszer mellett igazítottak az Apple által fejlesztett alkalmazásokon is, fejlődik a Pages, Numbers, Keynote irodai csomag és az iPhoto, iMovie, GarageBand szórakoztató appcsalád. A mások által készített több mint 700 ezer app közül az eddigiek pontosan ugyanúgy (nyújtás és egyebek) nélkül jelennek majd meg az új iPhone-on is, mint a régin, a különbség csak annyi lesz, hogy amíg a fejlesztők nem optimalizálják az új mobilra is az appokat, addig futás közben a képernyő két oldalán fekete sáv lesz, ebből használat közben sok zavaró hatást nem érzékelünk majd. Vannak persze olyan, kiemelt appok is, melyeket máris "ájfonötösítettek" a fejlesztők, ilyen lesz például a CNN appja is.

Megvan az LTE, indulhat a Samsung

Az iPhone 5-ben gyorsítottak a mobilneten, a készülékbe a várakozásoknak megfelelően bekerült a 4G/LTE képesség, ráadásul valóban az Európában, így itthon is használható formában. Az új mobil - akárcsak az Amazon egy hete bejelentett táblagépei - támogatják majd az 5 GHz-es wifis szabványt is, így nem csak a mobilnet, hanem a wifi-használat is gyorsabb lehet.

Akárcsak maga a telefon, melybe az Apple A6 chip került, kétszeres számítási és kétszeres grafikai teljesítményt ígérve.

A kényes kérdés: de meddig bírja?

Jó hír, hogy a képernyőméret és a teljesítmény növekedésével együtt nemhogy sikerült tartani az üzemidőt, hanem az Apple ígérete szerint bizonyos téren még tovább bírja majd egy 5, mint egy 4S: egyhuzamban beszélgetésből 8 órát, wifis böngészésből 10-et (+1 óra), zenehallgatásból 40-et, készenlétből pedig 225 órányit (+25 óra) bír majd az új mobil.

Képességek és hangosságok

A készülék iSight kamerája is megújult, a telefon vékonyodása miatt 25 százalékkal kisebb, mint a 4S kamerás modulja volt - ami persze felhasználói szinten nem túl lényeges adat. Ami viszont fontos: a bemutatón elhangzott, hogy még szebb képeket lehet majd csinálni az új iPhone-nal - tisztább fotó, a kevés fénnyel megvilágított helyzetek jobb kezelése és gyorsabb képkészítés - , mint a szintén 8 megapixeles kamerával rendelkező 4S modellel.

A kamerához kapcsolható szoftveres újdonság a külső alkalmazásokkal már elérhető, de most már az iOS részét képező panorámamód, mellyel széltében-hosszában összesen 28 megapixeles képet lehet készíteni.

Új képességei mellett hangosabb is lett a telefon. A beszélgetés például most már három mikrofonon át történik, az alsó mellett van egy az előlapon (a kijelző fölött) és a készülék hátlapján is, így várhatóan (még) jobban hallja majd a másik fél, hogy mit mondunk neki egy zajos helyről.

Kisebb dokkcsatlakozó és hozzá tartozó adapter érkezik

Szintén egybevág a korábbi pletykákkal az, ami a dokkcsatlakozóval történt: kisebb lett, 80 százalékkal. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy nem lesz kompatibilis az eddig minden iPhone és iPad esetében alkalmazott töltőkkel. (Az Apple egy átalakítót kínál erre az esetre, de nyilván hamarosan megjelennek a harmadik fél által fejlesztett, jóval olcsóbb konverterek is.)
Kisebb csatlakozó
Mikor, milyen, mennyiért?

Az iPhone 5 szokás szerint fekete és fehér színben kerül majd piacra, az eddig megszokott verziókban (16/32/64 GB-os tárhely). A mobiloknak csak az USA-beli szolgáltatóknál alkalmazott árát jelentették be, azok alapján várhatóan annyiba fog kerülni itthon is mindegyik iPhone, mint jelenleg az iPhone 4S modellek.

Az iPhone 5 az USA-ban és 8 másik országban szeptember 14-től előrendelhető, 21-én pedig megkezdik a felhasználókhoz érnek az első szállítmányok. A magyarországi lelőhelyeken egy héttel később, szeptember 28-án debütál a készülék. Az Apple idén decemberre szeretné 100 ország 240 szolgáltatójánál forgalomba helyezni az új mobilját. Az újdonsággal párhuzamosan polcokon tarják az iPhone 4 és 4S modelleket, eltűnik viszont a 3GS verzió.

Aki új hardver helyett megelégszik az új szoftverrel is, annak jó hír, hogy az iOS 6 szeptember 19-én (jövő szerdán) lesz majd elérhető, a korábban meghatározott készülékekre. Az Apple természetesen megmutatta az iPhone 5-ön alapértelmezettként futó oprendszer újdonságait is, ezekre nem térnénk ki újra, hiszen a nyári WWDC fejelsztői konferencián minden fontosabb újítás kiderült már.

Megújul az App Store és az iTunes is

Ahogy szerda délután már biztosra lehetett tudni, megújítja az Apple az iTunes klienst, mégpedig a mobilos alkalmazásait is. Ez azért különösen fontos, mert Eddy Cue beszámolójból kiderült: a store-os zeneletöltések kétharmadát már iOS eszközről kezdeményezik. Az Apple gondolt az asztali szoftverre is, ez is új megjelenést kap, jóval korszerűbb hatást keltve, mint eddig használt formájában. A bemutató alapján letisztultabb és könnyebben lehet navigálni benne. Mindez az OS X-en elérhető verzióra vonatkozik, ami októberben kerül majd a felhasználók elé. A windowsos szoftverről egyelőre nincs hír.
Minden eszközön hasonló élmény lesz
Szintén jön - az iOS 6 megjelenésével együtt - az új App Store, melyben a megjelenés változása mellett újdonság lesz például a facebookos like gomb, ez kerül ugyanis minden egyes app adatlapjára.

A zene- és alkalmazásletöltő helyek mellett átszabták kicsit a könyvletöltési részleget is.

Új iPodok is jönnek és új fülhallgató

Az iPod a maga 350 milliós eladási adatával egyértelműen a legjobban fogyó zenelejátszó(-család). Éppen itt volt már az ideje egy komolyabb vérfrissítésnek, ezt az Apple is érezte, így magyar idő szerint szerda este bemutatták az újradolgozott iPod nanót is, ami egy (nagyon) kicsi iPhone-hoz hasonlítható. Az eddigi modellnél 38 százalékkal vékonyabb (5,4 mm-es), kijelzője 2,5 colos, multitouch-ra képes. Az iPhone-os hasonlatból kitalálható: a kijelző mellett még egy home gomb került a készülék előlapjára.
Az új iPod nano
Az új nano élőben megállítható-folytatható rádiózási lehetőséggel, Bluetooth képességgel (végre), hét színben érkezik.

Touch modellből is lesz új, A5-ös, az eddigieknél kétszer gyorsabb, kétmagos processzorral és hasonlóan turbózott grafikai teljesítménnyel. Találunk még benne 5 megapixeles iSight kamerát, FaceTime HD lehetőséget, az iPhone 5-nél már említett 5 GHz-es wifi támogatását, Sirit, valamint a jelenleginél kicsit jobb üzemidőt. Az új iPod touch öt színben lesz elérhető.
Az új iPod touch
Az új iPod nano a korábbinál 20 dollárral drágábban, 149 dollárért lesz kapható, míg az új iPod touch 32 gigás tárhellyel 299 dollárért.

Szintén felmerült a pletykákban, és szintén igaznak bizonyult, hogy az Apple megújítja fülhallgatóját is. Az újat EarPodsnak hívák, megjelenésében a hagyományos és az "agybadugós" kivitel közt van. Arról nem esett szó, hogy külön kiegészítőként érkezik-e majd, vagy már a készülékekkel együtt, de az iPhone 5 sajtofótója alapján elég valószínű, hogy az újdonságok mellé már ezt csomagolja a cég.
EarPods

Az Apple eseményét a zenei újdonságok apropóján a Foo Fighters fellépése zárta.

Hozzászólások