Szoftver tiltja az SMS-ezést

Szoftver tiltja az SMS-ezést

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Hiába a tiltás, a büntetés, sokan mégis csak SMS-eznek vezetés közben. Ez ellen próbálnak most fellépni egy intelligens szoftverrel.

Hiába tartja magát valaki fantasztikus vezetőnek, ráadásul többfelé is figyelni tudónak, a tények magukért beszélnek: csak az Egyesült Államokban 200 ezer balesetet okoz évente a vezetés közbeni SMS-ezés.

Ezt elégelték meg az amerikai Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) kutatói, s egy olyan szoftvert fejlesztettek, amelyik detektálja, ha valaki vezetés közben SMS-ezne. A kutatók ugyanis megfigyelték, hogy ilyenkor, mivel a figyelem kétfelé oszlik, másként ütik be a betűket a sofőrök, mint normál helyzetben. A tesztek során autószimulátorba ültették a résztvevőket, és a program pontosan érzékelte, mikor történt „vezetés közben” az SMS-ezés. Ilyenkor pedig azonnal le is tiltotta a szöveges üzenetküldési lehetőséget.

Persze a való életben könnyen előfordulhat, hogy valaki az otthoni karosszékében ülve SMS-ezik, de közben egy izgalmas film a tévében elvonja a figyelmét az SMS-ezésről – hogy kivédje az ilyesfajta a tévedést, a szoftver a telefon GPS rendszeréhez is kapcsolódik.

Ami a legjobb az egészben: a szoftver készülék- és operációsrendszer-független lenne, így alapból beépíthető lenne az új telefonokba, egészen addig, amíg valóban nem változik meg az autóvezetők viselkedése.