Tiltólistára helyezték a 200 milliós VKonakte közösségi oldalt az oroszok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az orosz tartalomellenőrző hatóság pénteken előbb betiltotta a VKontakte közösségi portált, amelyen korábban Vlagyimir Putyin államfő ellenfelei tiltakozó megmozdulásaikat szervezték, később a tiltást ugyanez a hatóság hibás döntésnek nevezte. A történtekről szóló közleményt feltették a hatóság honlapjára. A közösségi portálnál egyelőre nem tudták értelmezni, hogy eredetileg miért kerültek tiltólistára.

Georgij Lobuskin, a VKontakte szóvivője azt írta, hogy nem érthető a helyzet. A délelőtt folyamán az oldalhoz nem lehetett hozzáférni, egyesek a Twitter közösségi oldalra feltett felvételekkel bizonyították, hogy blokkolva volt a hozzáférés az orosz honlaphoz. A következő órákban még nem volt hír arról, hogy a honlapot el lehetett-e már érni.

Az orosz tartalomellenőrző hatóság később hibás döntésnek nevezte a lépést, úgy fogalmazott, hogy "emberi hiba történt, amit már sikerült elhárítani". A közösségi portál egyik alapítója és társtulajdonosa 28 éves Pavel Durov. Azóta vannak vitái a hatóságokkal, hogy megtagadta az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) korábbi utasítását azoknak a fórumoknak a blokkolására, amelyeken 2011 decembere óta a Vlagyimir Putyin elleni tiltakozó megmozdulásokat szervezik.