Beteg lesz a merevlemeze? Vegye észre idejében

Beteg lesz a merevlemeze? Vegye észre idejében

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Merevlemezünk értéke felbecsülhetetlen, elsősorban a rajta tárolt adatok miatt. Fontos lehet tehát, hogy idejében észrevegyük, hogy gond lehet vele.

A merevlemez általában nem az egyik pillanatról a másikra megy tönkre, már jóval korábban jelzi, hogy nem minden stimmel vele. Na de hogyan vegyünk tudomást ezekről a jelekről? Például úgy, hogy telepítjük az – innen letölthető – HDDExpert nevű ingyenes programot.

Az oldalon több program is van, így keressük meg az említettet. Itt két lehetőség közül választhatunk: a Downloadra kattintva a telepíthető változatot érjük el, míg ha a becsomagolt fájlt jelképező ikonra klikkelünk, akkor a hordozható változatot kapjuk meg, természetesen zip fájlban. Ennél nincs szükség telepítésre, csak csomagoljuk ki az állományt, kattintsunk az exe fájlra, és már indul is a program.

Azonnal jelentést kapunk merevlemezünk állapotáról: jobbra felül találhatók a legfontosabb jellemzők, értékeléssel együtt. A program még abban a tekintetben is segítőkész, hogy a különféle gondoknak megfelelően az Amazonra irányít, hogy ott keresgéljünk például ventilátort vagy akciós árú merevlemezt, sőt ha backupot akarnánk készíteni, arra is van javaslata.

Alul a részletesen hibajelentést, pontosabban a szektorhibákkal és sérülésekkel kapcsolatos információkat vehetjük szemügyre, és bármelyik sorra állunk rá az egérrel, magyarázatot kapunk azzal kapcsolatban, hogy milyen jellemzőről van szó. A program még azt is megmutatja, mennyi időt működött már a merevlemezünk.