Gondolta volna, hogy ezeket használja a Facebook adattárolásra?

Gondolta volna, hogy ezeket használja a Facebook adattárolásra?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Szinte elképzelhetetlen, hogy mennyi információ fordul meg a világ legnagyobb közösségi oldalán. Most egy érdekes tárolóeszköz-típust választottak a kevésbé aktuális adatok őrzésére.

A Facebook a számítástechnika történetének egyik legmodernebb „találmánya”, éppen ezért meglepő, ha a kissé már elavultnak tartott Blu-ray lemezeket emlegetik vele kapcsolatban. Azonban könnyen lehet, hogy éppen az indítja majd el ez utóbbiak reneszánszát, hogy a Facebook által létrehozott tárolórendszer ilyeneket használ, nem is keveset: tízezer darabot.

Persze ne gondoljuk, hogy mostantól valamennyi adatunk Blu-ray lemezekre kerül, a rendszeresen használt információkat továbbra is merevlemezek őrzik, amelyek a pillanat törtrésze alatt teljesítik adatkéréseinket. Vannak viszont olyan adatok is, amelyekre tulajdonképpen csak igen-igen ritkán, esetenként szinte soha sincs szükség, ezeknél pedig drága mulatság volna merevlemezeket használni.

Ezért is döntöttek a Facebooknál a Blu-ray lemezek bevetéséről, s így 50 százalékkal csökkentik a tárolási költségeket, az energiafelhasználást pedig 80 százalékkal.

A tízezer lemez között robotkarok igazodnak el, ezek húzzák ki azt, amelyikre éppen szükség van. És bár e robottechnika pénzbe kerül, azonban a Blu-ray lemezek viszonylagos olcsósága a már említett megtakarításhoz vezet.

A Facebook eme lépése – éppen a költség- és energiahatékonyság szempontjából – roppant innovatív, és könnyen elképzelhető, hogy más cégek is követik majd a példáját. Ez viszont egyúttal azt is jelentheti, hogy új korszak kezdődhet az optikai tárolók számára.