Baj lehet a torrentezésből: név szerint jelenteniük kellene az internetszolgáltatóknak

Baj lehet a torrentezésből: név szerint jelenteniük kellene az internetszolgáltatóknak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A készülőben lévő nemzetközi egyezmény értelmében az aláíró államok garantálnák, hogy az internetszolgáltatóknak nem lehet baja a szerzői jogsértésekből, cserébe köteleznék őket az esetek jelentésére és az ügyféladatok kiadására. Magyarország nincs az egyezmény aláírói között, de a magyarokat közvetetten így is érintheti, ha életbe lép a megállapodás.

Több mint öt éve kezdődtek azok a tárgyalások, melyek alapján hamarosan tető alá lehet hozni a Trans-Pacific Partnership (TPP) névre hallgató átfogó kereskedelmi, melynek szellemi tulajdonnal foglalkozó fejezete komoly változásokat hozhat a magáncélú letöltések megítélésében.

Az egyezmény szövegét az aláíró államok – melyek közt az első körben nincs európai állam, de ott van többek között az Egyesült Államok, Kanada és Japán – múlt héten véglegesítették. A Wikileaks által kiszivárgott dokumentum alapján a csatlakozó országok törvénymódosításai után az internetszolgáltatóknak jelenteniük kellene, ha hálózatukon azt észlelik, hogy valaki jogvédett tartalmat tölt le jogtalanul.

A TorrentFreak kiemeli, hogy a filmeket, zenéket és egyéb jogvédett tartalmakat letöltő felhasználók jelentését nem feltétlen kellene kötelezően vállalnia minden netszolgáltatónak, de az államoknak jogi eszközökkel kellene “ösztönözniük” erre a vállalatokat. A témával foglalkozó több oldal értelmezésében is feltűnik, hogy elég erős ösztönző lenne például az, ha a jogsértés jelentése és a jogsértő személyes adatainak átadása esetén a netszolgáltató mentesülhetne a felelősség alól.

Az első körös aláírók között nem véletlen nincs EU-s ország: mivel az Európai Parlament már a TPP-nél gyengébb kezű ACTA hamisítás elleni kereskedelmi megállapodás aláírását is elutasította, ezért az uniós államok lakói közvetlenül szinte biztosan nem lesznek kitéve a TPP hatásainak. Közvetetten viszont okozhat gondokat: egyrészt több amerikai online szolgáltatásnak is végleg betehet az egyezmény. Másrészt az internetszolgáltatók nem csak a letöltő oldaláról látják az adatokat, hanem tartalomszolgáltatóiról is. Tehát ha itthonról töltünk le valamit, ami egy amerikai szerveren van, akkor adataink egy része máris a tárhelyszolgáltató kezébe kerülhet, aki kiadhatja azt a jogvédett tartalom akár itthon is jelen lévő tulajdonosának.