Egy korszak vége: 1300+ milliárd forintos áron megveszik a Yahoot

Egy korszak vége: 1300+ milliárd forintos áron megveszik a Yahoot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Bő két évtized független lét után a Verizon amerikai telekommunikációs szolgáltató lesz a Yahoo gazdája. A cég neve a kilencvenes évek végén éveken át egyet jelentett az internettel.

A vevő és az eladás tárgyát képező webes vállalat az amerikai tőzsdék hétfő reggeli nyitása előtt jelentették be: a Verizon 4,83 milliárd dollárért (kb. 1373 milliárd forint) felvásárolja az internet hőskora óta létező Yahoot. A vállalat szolgáltatásai az Egyesült Államokban megkerülhetetlenek voltak, de itthon is népszerű volt keresőjük és levelezőrendszerük.

A vállalatért 2008-ban még 45 (!) milliárd dollárt kínált a Microsoft, de az ajánlatot akkor Jerry Yang, a cég társalapítója elvetette.

A CNN jelentése szerint bár még nem hivatalos, hogy az ügylet lezártával ki vezeti majd a céget, de jó esély van rá, hogy az eladással vége szakad a Yahoo újjáélesztési korszakának. A Google-től átcsábított Marissa Mayer vezérigazgatóként négy éve vette át a céget, és próbál új életet lehelni belé.

©

A Mayer-korszakhoz kötődik a Tumblr 1,1 milliárd dolláros felvásárlása, a képek tárolására használatos Flickr komoly reformja, valamint a még mindig sokak által kedvelt Yahoo! Mail levelezőrendszer megújítása is. Bár munkássága hatása innovációs szempontból pozitívnak tűnik, Mayernek nem sikerült pénzügyileg egyenesbe hoznia a Yahoot.

A Verizon-féle felvásárlásra még a szabályozó hatóságoknak is áldásukat kell adniuk, a várakozások szerint jövő év elején zárulhat le az üzlet.