Hirtelen eltűnt valami a Rogán találmányából pénzt csináló cég weboldaláról

Hirtelen eltűnt valami a Rogán találmányából pénzt csináló cég weboldaláról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megcsappant azon vállalkozások száma, melyek partnerként szerepelnek a MobilSign Kft. weboldalán – pedig tegnap még öt partnerre is büszkék voltak.

Valamiért éppen a tegnapi napon kellett hozzányúlni a Rogán Antal találmányából pénzt csináló MobilSign Kft. weboldalához – éppen aznap, amikor elkezdtük firtatni a cég és a miniszter találmányának ügyét, majd kiderült, hogy a hasonló nevű szolgáltatáshoz az eredeti fejlesztő cég 256 milliós pályázati pénzt kapott.

A tárolt verziók eltávolítását főszabály szerint csak a webhely igazolt tulajdonosa kezdeményezheti a Google-nél.

A MobilSign Kft. holnapján belül éppen az a “Partner” menüpont módosult, amely alatt a cég referenciái voltak felsorolva: azok a vállalkozások és szolgáltatók, amelyekkel “jó üzleti kapcsolatokat” alakított ki a cég. Egy véletlen egybeesés folytán éppen ez az oldal tűnt el még a Google-ból is. A kereső tárolja az általa indexelt weboldalak korábbi verzióit, például a MobilSign bemutatkozó oldalának július 21-ei állapota is megtekinthető a Google rendszerében. A partnereket felsoroló oldalra azonban csak egy hibaüzenetet dob a kereső, miszerint nem találja a tartalmat.

©

Akárki akármit is csinált, az nem jutott eszébe, hogy az angol nyelvű URL-t is eltávolíttassa a keresőből, így az elérhető. Sőt: arra sem gondolt, hogy a Microsoft keresőszolgáltatásánál is intézkedjen, éppen ezért a Bing tárolójában jelenleg is elérhető a MobilSign partneri oldalának magyar változata. A weboldal augusztus 8-án lementett állapota szerint a cég partnerei között sorolja fel az alábbi vállalkozásokat.

©

Magyar Telekom Nyrt. - A rendszert támogatja a mobil és az otthoni szolgáltatások értékesítését és folyamatait. A rendszer felhasználóinak száma meghaladja az 1000 főt.

MÁV Informatika CA és TSA - A MobilSign fejlesztőcsapata tervezte és fejlesztette a MÁV Informatika CA és minősített időpecsét szolgáltató rendszerét.

Aegon Biztosító Zrt. - A Biztosító meglévő kármenedzsment rendszeréhez illeszkedve készített a MobilSign csapata egy olyan egyedi rendszert, amelynek használatával a kárrendezési folyamat papírmentessé vált.

Fővárosi Vízművek Zrt. - A MobilSign fejlesztőcsapat a Fővárosi Vízművek számára olyan elektronikus munkalap-kezelő rendszert vezetett be, amellyel elektronikus, kézi aláírás segítségével tudják a fogyasztókkal a jegyzőkönyveket hitelesíttetni.

Sprinter Futárszolgálat - A Sprinter Futárszolgálat teljes csomaglogisztikai folyamatának automatizálását és a kézbesítési folyamat követését (mobil oldali aláírással együtt) a MobilSign csapat fejlesztette.

Információink szerint egyébként a felsorolásban szereplő Aegon és a MÁV Informatika CA fejlesztéseit bár azok a dolgozók végezhették, akik most a MobilSign csapatában vannak, de amikor ezek a munkák zajlottak, maga a cég még nem is létezett. Ilyen hivatkozásokat referenciaként feltüntetni és hivatalosan elfogadni nem szoktak, az illendőségről nem is beszélve. Így a lista korábbi formája nem is volt túl etikus, megkurtítása tulajdonképpen kívánatos lépés volt a cég részéről, inkább csak ennek időzítése érdekes.

A partnerek eltűnésének okáról megkérdeztük a MobilSign Kft.-t is. A vállalkozás képviselője azt mondta, jelenleg kommunikációs egyeztetés zajlik a tulajdonosi körrel, és hamarosan kiadnak egy közleményt az elmúlt napok eseményeivel kapcsolatban.