Látott már metaanyagot? Elsőre csak egy darab műanyag, de alig-alig romlik el

Látott már metaanyagot? Elsőre csak egy darab műanyag, de alig-alig romlik el

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Német kutatók olyan ajtózárat nyomtattak, ami egyetlen darabból áll, a működéshez szükséges részei mégis mozognak.

A legtöbb mechanikus szerkezetnél – például ajtózárnál vagy ablakzárnál – az egyik legnagyobb probléma, hogy összeszerelést és karbantartást igényelnek. A német Hasso-Pattner Intézet azonban egy olyan technológiát fejlesztett ki, amivel mindkettő feleslegessé válik.

A Dezeen beszámolója szerint a német kutatók által készített szerkezetek elemei annak ellenére mozgathatók, hogy egyetlen darabban jöttek ki a 3D-nyomtatóból. A trükk a felhasznált anyagban rejlik: a szakemberek a nyomtatáshoz egy úgynevezett metaanyagot használtak. Ez egy olyan, mesterségesen létrehozott anyagot takar, amely belső szerkezetének tulajdonsága a hangsúlyos, nem pedig az, hogy alapvetően milyen alapanyagról van szó. Az így létrehozott tárgyak – ajtókilincs, fogó – a tervezésnél előre meghatározott irányba mozgatható.

©
©
©

A kutatók először számítógépen modellezték az eszköz kinézetét és lehetséges viselkedését. A tesztek során a nyomtatáshoz szilikont használnak, a kutatók szerint azonban ezek bármilyen más anyagból készülhetnek, amik kellően rugalmasak, és képesek törés nélkül ellenállni a nagyobb erőbehatásnak is.

Az intézet szakemberei szerint mivel az adott tárgyat egyetlen darabból nyomtatják ki, így a javítást vagy az összeszerelést is meg lehet rajta spórolni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.