Bekeményít a kémkedőkkel szemben a Facebook

Bekeményít a kémkedőkkel szemben a Facebook

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Facebook mostantól megtiltja, hogy a felhasználók adatait megfigyelésre, kémkedésre használó programokat készítsenek a fejlesztők. Tavaly már találtak ilyet.

Tovább szigorít a felhasználók adatainak felhasználására vonatkozó előírásain a Facebook, hogy a jövőben semmilyen módon ne lehessen kémkedni a felhasználók iránt – számolt be róla a The Wall Street Journal. A döntést nem sokkal azután hozták Zuckerbergék, hogy a Wikileaks kiszivárogtatta, a CIA olyan programot fejlesztett, amivel bárkit lehallgathatnak, ugyanakkor állítják, a kettőnek nincs köze egymáshoz.

A Facebook ezúttal a fejlesztőknek írja elő – pontosabban tiltja meg –, hogy a felhasználók adatait a kémkedésre alkalmas eszközökben használják fel. A szigorítás ugyanakkor nem véletlen, korábban ugyanis volt olyan program, amiről kiderült, hogy megfigyelésre használják.

Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) tavaly októberben hozott nyilvánosságra olyan dokumentumokat, amelyekből kiderült, a Geofeedia nevű szoftver segítségével a rendőrök képesek voltak megfigyelni a 2014-ben és 2015-ben a Baltimore-ban és Fergusonban tüntető aktivistákat. A program ráadásul nemcsak a Facebookon, hanem a Twitteren és az Instagramon is gyűjtötte a felhasználók adatait.

A Facebook ezután (a Twitterhez hasonlóan) letiltotta a Geofeedia működését, és az érintett fejlesztőkkel is megszüntette a kapcsolatot. Zuckerbergék a mostani szabályváltozásban egyértelművé tették, hogy a közösségi oldal nem tűri az ehhez hasonló programok használatát. A legfontosabb kérdés azonban, hogy ezek betartását milyen módon tudják majd ellenőrizni.

A legutóbbi jelentések szerint 2016 utolsó negyedévében már 1,86 milliárd (havonta legalább egyszer) aktív felhasználó volt jelen a Facebookon.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.