Már önnél is átkapcsolták: megújult a Facebook sokak által kedvelt visszaemlékezős funkciója

Már önnél is átkapcsolták: megújult a Facebook sokak által kedvelt visszaemlékezős funkciója

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Facebookon eddig csak azt nézhettük meg, egy évvel ezelőtt az adott napon mi történt velünk. Mostantól több mindenre van lehetőségünk.

Bő két és fél évvel ezelőtt, 2015 márciusában mutatta be a Facebook azt a funkciót, amivel azóta is minden nap találkozhatnak a felhasználók. Az On this day, vagyis az Ezen a napon nevű fejlesztés lényege, hogy minden egyes napon felidézi, mi történt velünk egy-kettő-három-négy(-stb.) évvel ezelőtt, ugyanezen a napon. A bevezetése óta töretlen népszerűségnek örvendő funkció nem sokat változott az elmúlt években, a Facebook fejlesztői viszont úgy gondolták, itt az ideje bővíteni egy kicsit.

A legújabb fejlesztéssel ezentúl nemcsak az egy évvel korábbi emlékeket nézhetjük át újra, de minden hónap végén az adott hónap történéseiről, valamint egy-egy évszak végén az adott évszakhoz fűződő pillanatokról is kapunk egy összesítést. Vagyis augusztus végén kaphatunk egy augusztusi és egy nyári összefoglalót is. Ha valakinek eseetleg ismerős lenne a funkció, az sem véletlen, hiszen a Facebook az év végén mindig készít egy ilyen, egész évre vonatkozó összeállítást.

©

Ehhez a funkcióhoz kapcsolódóan történt még egy fontos fejlesztés a Facebookon: ezentúl megjelölhetjük a számunkra rossz emlékeket, így azokat többé nem fogja bedobni a közösségi oldal. Ilyen lehet például, ha egy exbaráttal, -barátnővel közös képet posztoltunk, de többé már nem akarjuk azt látni. Eddig ezt legfeljebb törölni tudtuk, de mostantól lehetőség lesz az elrejtésre is.

A fejlesztők szerint a szomorú emlékeket a kapott reakciók alapján már képes differenciálni a mesterséges intelligencia, így ezeket alapvetően nem mutatja a Facebook, ám azokkal egyelőre nem tud mit kezdeni, amelyek eredetileg pozitívak voltak, idővel azonban másként tekintünk rájuk.

©

A Facebook fejlesztői emellett egy másik funkcióval is előrukkoltak. A közösségi oldal mostantól a különböző mérföldköveket (ismerősök száma, szerzett lájkok mennyisége) is "megünnepli". Ezeket természetesen meg is oszthatjuk másokkal.

©

Ha máskor is tudni szeretne a Facebook újdonságairól, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.