Itt a microSD kártya, melyre 400 GB adat fér el – ráadásul nagyon gyors is

Itt a microSD kártya, melyre 400 GB adat fér el – ráadásul nagyon gyors is

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Világrekordot döntött a SanDisk, már ami a microSD-k tárolókapacitását illeti. A cég új memóriakártyája villámgyors, de az árát is megkérik.

A hagyományos méretű SD memóriakártyákkal a SanDisknek tavaly már sikerült elérnie az 1 TB-os határt, a mobilokba, konzolokba és drónokba is betehető microSD-kártyák esetében azonban egyelőre még a GB a lépték. A cég azonban most lépett is egy nagyot, és a berlini IFA szakkiállításon bemutatta az eddigi legnagyobb (tárolókapacitással bíró) microSD-kártyát.

Az aprócska adattároló a fejlesztők szerint 400 GB információt képes tárolni, ezzel pedig joggal nevezhető a világ legnagyobb ilyen adathordozójának. Mindez azt jelenti, hogy Full HD videóból például 40 órányi fér rá, ami azért igen tisztességes mennyiség. A korábbi rekordot egyébként a Samsung tartotta, akik 256 GB-os eszközzel rukkoltak elő, ezt sikerült most a múltnak átadni.

©

A méret azonban nem minden, ha a kártyára lassan lehet adatokat írni vagy arról leolvasni. Nos, a SanDisk nagyon is tud, az adatátviteli sebessége ugyanis 100 MB/s. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egyetlen perc alatt 1200 fotót képes átmásolni, vagyis másodpercenként 20 darabot.

További jó hír, hogy microSD-ről mobilos alkalmazások is futtathatók, és a gyártó azt ígéri, hogy a gyorsaság miatt a felhasználó nem fogja észrevenni a különbséget, hogy az app a telefonról vagy az adattárolóról működik.

Az egyedüli negatívumot az árcímke jelentheti, a SanDisk ugyanis 250 dolláros (kb. 65 ezer forintos) áron lehet majd megvásárolni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló újdonságokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.