Felejtse el az akciós vásárlást, a NASA-nál a legmenőbb a Fekete(lyuk) Péntek

Felejtse el az akciós vásárlást, a NASA-nál a legmenőbb a Fekete(lyuk) Péntek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az egy dolog, hogy a Black Friday van, de ez nem csak az árak zuhanását garantálja: a NASA fekete péntekje mindent visz.

A NASA Tumblr-oldalán bukkantunk a Black Friday legjobb ajánlatára. Félreértés ne essék: nem lehet leárazva űrhajókat venni, akciós szkafandert sem tud beszerezni farsangra, csupán egy szóviccről van szó, hiszen a NASA Black (Hole) Friday napot tart. Ennek keretében 3 olyan, feketelyukas grafikát tettek közzé, amitől nem az árak, hanem az állunk esik le.

Három felvételt osztott meg a NASA, és a téma nem csak a Black Friday miatt aktuális, hiszen 2017 végén vagy 2018 elején a fekete lyukak eseményhorizontján túlról is megjelenhetnek fotók.

©

A NASA rövid leírásának legérdekesebb része az, amit talán sokat nem tudnak: a fekete lyukak egészen aprók, atomnyi méretűek is lehetnek, vagyis nem csak olyanok, amelyek óriási csillagokat “szippantanak” be. Például így.

©

Az elmúlt hónapokban egyébként a fekete lyukakkal kapcsolatban több fontos eredményt ért el a csillagászat: fény derült egy tévhitre, találtak a Napnál 100 000-szer nagyobb tömegű fekete lyukat, illetve harmadszor is sikerült detektorokkal megfigyelni fekete lyukak összeolvadását – utóbbi kutatásban magyarok is részt vettek.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.