Nem elírás: 5 hét alatt megtanult autót vezetni a Huawei csúcsmobilja – videó

Nem elírás: 5 hét alatt megtanult autót vezetni a Huawei csúcsmobilja – videó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha már mesterséges intelligencia modult is kapott a legutóbbi csúcsmobil, miért ne tanítanánk meg autót vezetni? – gondolták a Huawei fejlesztői. 5 héttel később már készen is voltak a feladattal.

Az elmúlt néhány évben komoly fejlődés történt az önvezető autók terén, a kocsiba épített technológiák ma már egészen elképesztő dolgokra képesek. Mindennek a lelke a mesterséges intelligencia, ami képes valós időben reagálni a látott helyzetekre, így próbálva meg elkerülni a balesetek bekövetkeztét.

Érdekes felvetés azonban, hogy mi történik akkor, ha egy okostelefon processzorába ültetett mesterséges intelligencia-modulra próbáljuk meg bízni ugyanezt a feladatot? A dolog a Huaweinek is eszébe jutott, a fejlesztők pedig nekiálltak, hogy kipróbálják ezt az opciót. A szakemberek a mesterséges intelligenciával is ellátott Huawei Mate 10 Prót kapcsolták össze az autót irányító szoftverrel, hogy megnézzék, képes-e felismerni és kikerülni egy, az úton lévő állatot a kocsi.

A mobil AI-egységének több százezer fotóval tanították meg, hogy felismerje, a felhasználó épp miről akar fotót készíteni (például állatról, ételről vagy egyéb másról), hogy a megfelelő beállításokkal lehessen fényképezni. Ebből az elvből kiindulva a szakemberek szerint alig öt hét alatt sikerült azt megtanítani a telefonnak, hogy felismerje, milyen állat van az út közepén, és a megfelelő parancsot kiadva kikerülje azt az autóval.

A projektről egy másfél perces videót is készítettek, ami igazán meggyőző lett:

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.