szerző:
hvg.hu

Mark Zuckerberg ígérete szerint hamarosan a facebookos alkalmazások körmére néznek, hogy biztonságban legyenek a felhasználók és ne legyen újabb adatgyűjtési botrány. Addig azonban mi is tehetünk azért, hogy az alkalmazások számára "láthatatlanok" legyünk.

Bő egy hete robbant ki a Facebook adatgyűjtési botránya, és bár sok minden történt az elmúlt napokban, egyelőre nehéz lenne megjósolni, hová is fut ki a dolog. Az már biztos, hogy a közösségi oldalt beperelték, amiért a Cambridge Analytica egy alkalmazáson keresztül 50 millió felhasználó adataihoz fért hozzá – és amiért ez negatívan hatott a Facebook tőzsdei árfolyamára.

A botrány kirobbanása után elindult a DeleteFacebook-mozgalom, amelynek lényege, hogy töröljük magunkat a Facebookról, és amitől Zuckerberg láthatólag nem ijedt meg – bár tény, hogy nem örül a dolognak. A múlt héten tett interjújában pedig kifejtette, szigorúbban ellenőrzik majd a facebookos appokat, hogy hasonló adatszivárgás ne történhessen, ezt a szándékot pedig Zuckerberg egy egész oldalas újsághirdetésben megjelent bocsánatkérésben meg is erősítette.

Hogy ennek mikor lesz látható eredménye, azt egyelőre nem tudni, de nem is kell feltétlenül megvárni, hogy a közösségi oldal lépjen az ügyben. A beállítások között ugyanis mi magunk is megszabhatjuk, hogy melyik appok férjenek hozzá az adatainkhoz. A "nagytakarítást" egyébként nemcsak akkor érdemes elvégezni, amikor kirobban egy ilyen botrány, de a jelenlegi helyzetben különösen aktuális végignézni a legfontosabb teendőket.

Először is nyissuk meg az asztali böngészőben a Facebookot (így talán egyszerűbb), majd a jobb felső sarokban található, lefelé mutató nyílra bökve keressük meg a listából a Beállítások menüpontot. Ha ez megvan, a képernyő bal oldalán megjelenő listából válasszuk ki az Alkalmazások opciót.

©

A képernyő közepén rögtön megjelenik azoknak az alkalmazásoknak a listája, amelyeknek engedélyt adtunk, hogy az adataink egy részét vagy akár egészét használják. Hogy kinek hány ilyen app található a listájában az változó lehet, nálunk 63 alkalmazást jelenít meg a Facebook. Bár sokáig tarthat végigbogarászni őket, de mindenképpen érdemes átnézni a listát, ha pedig valamelyiket törölni szeretnénk, kattintsunk a mellette megjelenő X-re. Amelynek nem hangzik ismerősen a neve, vagy nem szoktuk használni, szinte biztosan törölhetők. A többi meggyőződés kérdése.

©

Ezzel azonban még nem ért véget a teendők sora. A kigyomlált alkalmazások listája alatt ugyanis négy szürke dobozt láthatunk. Kattitnsunk a Mások által használt alkalmazások feliratú dobozban a Módosítás gombra.

©

A gombra rányomva egy listát láthatunk arról, hogy mi mindent láthatnak rólunk az ismerőseink által használt alkalmazások. A kipipált négyzet azt jelenti, hogy azt az információt igen.

©

Ez talán az egyik legfontosabb beállítás, ugyanis itt adhatjuk meg, hogy az ismerőseink által használt alkalmazások milyen információkat láthatnak rólunk anélkül, hogy nekünk is használni kellene az appot. A Cambridge Analytica gyakorlatilag ugyanilyen módszerrel szerezte meg az említett 50 millió felhasználó adatait. Bár a hozzá tartozó appot csupán 300+ ezren használták, az adatgyűjtés a beállításoknak köszönhetően ennél több mint 160-szor több embert érintett. Emiatt érdemes olyan szűkre szabni a látható adatok körét, amennyire az feltétlenül szükséges.

©

Az előző négy négyzethez visszatérve hasonlóan fontos lehet még beállítani az Alkalmazások, weboldalak és bővítmények nevű doboz "aktivitását" is. Ez alapértelmezettként Engedélyezett, amit ki is kapcsolhatunk. Fontos azonban tudni: ez a modul segít abban, hogy a különböző, Facebookon kívül platformokon (Spotify, Feedly, stb.) be tudjunk jelentkezni a Facebook segítségével. Ha ezt kikapcsoljuk, többé nem fogjuk tudni ezt megtenni – legalábbis addig biztosan nem, amíg újra nem engedélyezzük. Vagyis ezt a dobozt csak nagy körültekintéssel kapcsolgassuk ki-be.

©

Ha mindennettől nem érezné magát nagyobb biztonságban, és úgy dönt, hogy valóban itt az idő arra, hogy törölje magát a Facebookról, itt találja hozzá a rövid használati utasítást. Ha csak le szeretné menteni számítógépére az összes dolgot, amit önről tárol a Facebook, ahhoz itt talál közérthető segítséget.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Átnyomta a Fidesz a színháztörvényt

Átnyomta a Fidesz a színháztörvényt

Pikó és Csárdi törvényt módosítana a fideszes polgármesterek szabadságmegváltása miatt

Pikó és Csárdi törvényt módosítana a fideszes polgármesterek szabadságmegváltása miatt

Évi félmillió autót gyárt majd Németország szívében a Tesla

Évi félmillió autót gyárt majd Németország szívében a Tesla

Bőven 700 lóerő feletti, kicsit hibrid és nagyon V8-as kombi Audi jön

Bőven 700 lóerő feletti, kicsit hibrid és nagyon V8-as kombi Audi jön

Oroszország kiutasított két német diplomatát

Oroszország kiutasított két német diplomatát

73 évvel az atomkísérlet után is jól látható a Csendes-óceán "sebe"

73 évvel az atomkísérlet után is jól látható a Csendes-óceán "sebe"