Úgy néz ki, mint egy kínzóeszköz, de nagy szolgálatot tehet nekünk az új brit orvosi találmány

Úgy néz ki, mint egy kínzóeszköz, de nagy szolgálatot tehet nekünk az új brit orvosi találmány

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az agyi aktivitás tanulmányozásának fizikai korlátain változtatna a brit tudósok magnetoenkefalográfiás eszköze.

Az 1990-es évek óta jelentős szerephez jutott az orvostudományban az úgynevezett funkcionális mágneses rezonanciavizsgálat (fMRI), amely komoly segítséget jelent az agy feltérképezésében. A vizsgálatot végző gépnek azonban van egy hátránya is: óriási mérete miatt csak korlátozottan használható. Ahhoz ugyanis, hogy a szkennelést elvégezhessék az orvosok, a páciensnek nyugodtan kell feküdnie. Ez a gyerekek esetében nem biztos, hogy elérhető, ráadásul a mozgászavarhoz kötődő agyi aktivitást is nagyon nehéz mérni vele. Éppen ezért lehet rendkívül fontos az orvostudomány számára az az eszköz, amit a Nottinghami Egyetem és a University College London kutatói készítettek el.

A Gizmodo beszámolója szerint a tudósok a magnetoenkefalográfia elvén működő eszközt készítettek el, amely méretét tekintve jóval kisebb az fMRI-nél. Egész pontosan akkora, mint egy túlméretezett sisak – bár első ránézésre annál jóval kevésbé bizalomgerjesztő.

©

A készülék a magnetoenkefalográfia segítségével az agy elektromos aktivitása által létrehozott mágneses teret mérik meg a fejbőrnél. Ezek a mezők a matematikai elemzések segítségével az agyi működés 3D-s térképét hozzák létre ezredmásodperces pontossággal.

A magnetoenkefalográfiát jó ideje használják már az agy tanulmányozására, most azonban a kvantumérzékelők felhasználásával sikerült sisak méretűre zsugorítani a mérőeszközt. Minden érzékelő rubídium atomokat tartalmaz, amelyeket lézer segítségével rendeznek el. Az agyi hullámok által gerjesztett mágneses mező azonban apró változásokat idézhet elő a rubídium atomokban, ami csökkenti a lézer intenzitását. Mindennek köszönhetően a készüléknek – a nagy szkennerekkel ellentétben – nincs szüksége szuperhűtésre, így jóval természetesebb viselkedés közben lehet vizsgálni az agyi jeleket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.