Apple-stílusú gerillakampány a lövöldözések ellen

Apple-stílusú gerillakampány a lövöldözések ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két fiatalember az Apple népszerű kampányát utánozva próbálja meg felhívni a figyelmet a fegyveres erőszak tarthatatlanságára Amerikában.

Messziről nézve úgy tűnik, mintha az Apple jól ismert „Shot on iPhone” (szabad fordításban: iPhone-nal fotózva, iPhone-nal lőve) kampányának részeként borítanák színes plakátok többek között Manhattan metróhálózatának falait, azonban a színes ábrák nem az Apple telefonok fotózási képességeit hirdetik, hanem az Amerika-szerte dúló fegyveres erőszakra hívják fel a figyelmet.

©

A gerillamarketing-kampány mögött – írja a New York-i Daily News – két, a Manhattani Képzőművészeti Főiskolán tanuló koreai diák áll. A plakáton az iPhone-felhasználók fotói helyett az AR-15-ös gépkarabéllyal elkövetett mészárlások utáni képek (elsősorban a gyászolók) láthatók, és a jól ismert Apple-ikont az NRA (National Rifle Association, Nemzeti Fegyverszövetség) logója váltja fel. A „shot on iPhone” kifejezés helyett pedig a „shot with AR-15” (AR-15-össel lelőve) áll, kihasználva a shot szó többértelműségét.

„Amióta hallottunk  arról, hogy mi történt Parklandben, kísért bennünket a „shot” szó, és tényleg tenni akartunk valamit” – mondta el az egyik ötletgazda a Daily Newsnak. Láttuk a metróban az Apple hirdetéseit, a shot szó állandóan szembe jött velünk, ezért is használtuk ki kettős jelentését, megpróbáltuk elmondani az embereknek, hogy mit is gondolunk.

A fiatalemberek az internetről vették a képeket, ügyelve arra, hogy ne véres jelenteket, áldozatokat mutassanak, és ne is lehessen felismerni a gyászolók arcát. A plakátok jobb alsó sarkában látható, hogy hol készült az adott fotó. A 12 különféle plakátból több mint 80 darabot nyomtattak, és az elsőt aznap tették ki, amikor a March for Our Lives tüntetésen százezrek követelték a fegyvertartásra vonatkozó szabályok szigorítását. A fiatalemberek kiterjesztenék kampányukat az Egyesült Államok más városaira is.

Egyelőre sem az Apple, sem az NRA nem kommentálta a történteket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.