Beütött a baj, nehogy telepítse a Windows-frissítést, mindent letörölhet a gépéről

Beütött a baj, nehogy telepítse a Windows-frissítést, mindent letörölhet a gépéről

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Windows 10 nagy őszi frissítése sokak érdeklődését felkeltette az új funkciók miatt. Ám több felhasználónál nem várt, igen komoly károkat okozott a rendszerfrissítés, a Microsoft a projekt leállítása mellett döntött.

Hosszú várakozás után a Microsoft néhány napja adta ki a Windows 10 legújabb nagy frissítőcsomagját, amellyel számos új funkció érkezik a felhasználók számítógépére. Aki nem tudta megvárni, hogy automatikusan települjön a frissítés a gépére, az manuálisan is letölthette, és természetesen sokan tettek így. És ekkor beütött a baj.

Különféle problémákról számoltak be a felhasználók, például hogy a frissítésnek meggyűlt a baja néhány Intel CPU-val, a MS Edge böngészővel, és a Windows Store-ból letöltött alkalmazások sem működtek. Azonban volt egy sokkal súlyosabb gond is. Redditen és a Microsoft hivatalos fórumán több felhasználó is jelezte, hogy a frissítés telepítése után gyakorlatilag minden adatuk elveszett: zenék, dokumentumok, képek, minden. Akiknek pedig nem volt biztonsági mentésük a fájlokról, nem is tudták azokat visszaállítani. Ez pedig már nem tréfa, erre a Microsoftnak is lépnie kellett.

Lépett is, és bejelentette, hogy felfüggeszti az októberi frissítést (1809 verzió), és vizsgálják a sajnálatos fájltörlések hátterét. Mostantól az aktuális Windows 10-frissítés a 2018. áprilisi update. Az érintett felhasználóknak a Microsoft azt javasolja, hogy lépjenek közvetlen kapcsolatba a céggel, aki pedig manuálisan letöltötte a frissítést, az ne telepítse. Egyelőre nem tisztázott, hogy hány felhasználónál jelent meg ez a probléma, de még ha csak elenyésző is ez a százalék, akkor is meglepő, hogy erre nem derült fény a tesztelések során.

A korábbi terv az volt, hogy október 9-én mindenki megkapja az őszi frissítést, azonban kérdéses, megszületik-e addigra a megnyugtató hibajavítás.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.