Videó: 1,7 millió liter vizet locsolt szét a NASA 1 perc alatt, nagyon látványos lett a végeredmény

Videó: 1,7 millió liter vizet locsolt szét a NASA 1 perc alatt, nagyon látványos lett a végeredmény

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A NASA 2020-ban lőheti fel a valaha készített egyik legerősebb hajtóművel felszerelt hordozórakétát, ehhez viszont olyan rendszert kellett kidolgozni, ami képes csökkenteni a hajtómű okozta extrém hatásokat.

Aki látott már rakétakilövést, az pontosan tudja, milyen látványos procedúráról van szó – főleg, ha éjszaka zajlik az esemény. A rakéták indítása után ugyanis hatalmas "lángcsóva" és forróság kíséretében emelkedik a magasba. Emiatt biztonsági zónákat kell kialakítani a kilövőállomás körül, és még így is megesik, hogy egy fényképezőgép teljesen elolvad a kilövés "mellékhatása" miatt.

A NASA ezért egy olyan rendszert dolgozott ki, ami képes lehet csökkenteni nemcsak a forróságot, de a kilövéssel járó hatalmas robajt is. Erre hamarosan fokozottan szükség is lehet, 2020-ban ugyanis fellőhetik a valaha volt egyik legerősebb hajtóművel (Space Launch System, SLS) ellátott rakétát, ami később a mélyűrbe és a Marsra is viheti az űrhajósokat.

Az Ignition Overpressure Protection and Sound Suppression (IOP/SS) nevű rendszer hatalmas nyomással mintegy 450 ezer gallon, vagyis valamivel több mint 1,7 millió liter vízzel árasztja el a kilövőállomást alig 1 perc leforgása alatt. A nyomás olyan nagy, hogy a vízsugár akár 30 méter magasra is felemelkedhet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások