Itt az első tiszta fotó a Marsról, amit a hétfőn landolt InSight szonda készített

Itt az első tiszta fotó a Marsról, amit a hétfőn landolt InSight szonda készített

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az InSight nevű szonda hétfőn landolt sikeresen a Marson, kedd reggelre pedig az első jó minőségű fotót is elküldte.

Igazi történelmi pillanatnak lehettünk szemtanúi hétfő este, 6 év után ugyanis végre újabb NASA-szonda landolt a Marson. A hosszú hónapokig tartó utazás után végül magyar idő szerint 21 óra előtt néhány perccel ért földet (pardon, Marsot) az InSight, ami az Elysium Planitia nevű síkságra szállt le.

[Így landolhatott a Marson az InSight, a NASA robotgeológusa – videó]

A leszállást követően azonnal küldött is egy fotót a Marsról a szonda, az azonban még nem volt túl jó minőségű, az optikán ugyanis még rajta volt az azt védő réteg. Kedden reggelre azonban az első, tiszta felvétel is megérkezett a szomszédos bolygóról.

©

Az InSight a Mars mélyét is vizsgálni tudja, emellett képes megmérni a bolygó hőmérsékletét is. Részben ezek miatt is lett a neve robotgeológus. Az egymilliárd dolláros amerikai-európai misszió tervezett kutatási ideje két év. Az InSight ez idő alatt a landolásának helyszínén marad, kerekei ugyanis nincsenek, amelyekkel bármilyen távolságot képes lenne megtenni. Van viszont három lába, amelyekre a nagyjából egy méter magas és 360 kilogrammos egység támaszkodik az ott töltött idő alatt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások