Sosem látott, "rendkívüli" levelek kerültek elő Einsteintől

Sosem látott, "rendkívüli" levelek kerültek elő Einsteintől

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu

Újabb Albert Einstein-kéziratokkal bővült a jeruzsálemi Héber Egyetem archívuma. A tudományosan fontos és személyes hangvételű levelek között több, korábban nem ismert darab is található.

Az egyetem közlése szerint Albert Einstein kéziratainak "rendkívüli" gyűjteményét szerezte meg. A kollekció a Crown-Goodman Alapítvány adományának köszönhetően került az egyetem birtokába. A Chicagóban bejegyzett alapítvány egy Észak-Karolinában élő magánszemélytől, meg nem nevezett összegért vette meg a 110 oldalas gyűjteményt az egyetem számára.

[Elővették Einstein legendás, kézzel írt Isten-levelét]

A magánleveleket és tudományos célú üzeneteket a negyvenes években írta Einstein, és túlnyomó többségük még soha nem került a nyilvánosság elé.

Három levélben azt a rendkívüli gondolatát írja le, hogy az atomok fényt nyelhetnek el vagy bocsáthatnak ki – ez lett később a lézertechnológia alapja.

A dokumentumok között megtalálható Einstein négy levele, melyet barátjához, Michele Bessóhoz címzett. Az egyik levélben a fizikus magasztalja zsidó származású, de keresztény vallású barátját, amiért héberül tanul. Azt írja, hogy "szégyellnie kellene magát", mert nem beszéli ezt a nyelvet, de "inkább szégyelli magát, mint hogy tanulja".

Egy 1935-ben, Svájcban élő fiához írt levelében az európai helyzet romlása, és a náci párt németországi erősödése miatt fejti ki politikai aggodalmait.

[Sötét idők jönnek – jósolta Einstein a levelében, amit most 11 millióért vett meg valaki]

Albert Einstein az 1920-as években a jeruzsálemi Héber Egyetem egyik alapító atyja volt, és halála után erre az egyetemre hagyta szinte teljes kéziratgyűjteményét. A teljes jeruzsálemi Einstein-archívum jelenleg nyolcvanezer darabból áll: levelezésekből, fényképekből, a Nobel-díjas tudós tudományos, társadalmi és magánéleti dokumentumaiból.

Másfél éve szintén Jeruzsálemben a várt 5-8 ezer dollár helyett 1,56 millió dollárért (437 millió forint) kelt el Einsteinnek a boldogság titkáról kézzel írt eszmefuttatása, amely mindössze két rövid mondatból áll.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

Hozzászólások