Ritka lelet Mexikóban: megtalálhatták az azték "három királyok" sírját

Ritka lelet Mexikóban: megtalálhatták az azték "három királyok" sírját

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy azték uralkodó sírhelyét jelölhetik azok az áldozati ajándékok, köztük egy gazdagon díszített, harcosnak öltöztetett jaguár és egy fiatal fiú maradványai, amelyeket a mexikóvárosi Templo Mayor (nagy templom) romjainál tártak fel a régészek.

Az áldozati ajándékokat azték papok helyezhették el nagyjából öt évszázaddal ezelőtt egy kör alakú platformon, amely egykor a templom előtt terült el. Történelmi beszámolók szerint az 1469-1502 között uralkodott három azték király (három testvér) elhamvasztott földi maradványait ezen, vagy ennek a platformnak a közelében helyezték örök nyugalomra, fényűző ajándékok és feláldozott rabszolgák szíveinek kíséretében.

A több évtizede folyó ásatások ellenére a kutatóknak soha nem sikerült még felfedezniük egy azték uralkodó sírját. "Óriási várakozás övezi a mostani munkálatokat" – mondta Leonardo Lopez Lujan vezető régész. "Úgy véljük, hogy, ahogy egyre mélyebbre ásunk, további gazdag leleteket fogunk találni".

Az aztékok fővárosa, a mai Mexikóváros
©

A jaguáráldozatot egy nagy méretű, négyszögletes kőláda rejtette, amelynek tartalmát még nem sikerült teljesen feltárni, de a már felszínre hozott tárgyak között van egy lándzsakilövő készülék és egy falap, amelyen a háború és a nap istenének, Vitzilopocstlinak a szimbóluma látható.

A kutatók egy emberáldozatot is találtak: a nagyjából kilencéves fiú ugyancsak Vitzilopocstli szimbólumát viseli magán, a nyakában jáde gyöngyből készült ékszert, a vállain madárcsontból készített szárnyakat találtak a régészek. A jaguáréhoz hasonlóan, valószínűleg a gyermek szívét is kitépték egy szertartás keretében, ennek a megerősítéséhez azonban további vizsgálatokra lesz szükség.

Az áldozati ajándékok között lévő nagy számú kagylóhéj, piros tengeri csillag és korall valószínűleg a túlvilágot jelképezik.

Korábban, 2006-ban egy hatalmas monolitot tártak fel a Templo Mayor romjainál. A leleten szereplő dátum, 1502 az azték birodalom legnagyobb uralkodója – az utolsó testvér –, Ahuízotl halálának éve. Elizabeth Boone, a Tulane Egyetem kutatója szerint a jaguár az uralkodót jelképezheti rettenthetetlen harcosként. "Könnyen lehet, hogy Ahuízotl maradványait rejti az a láda" – mondta a szakember.

A kutatók szerint az áldozati ajándékok nem csupán az aztékok vallási világába nyújtanak betekintést, hanem a gazdasági életükbe és birodalmuk földrajzi kiterjedtségébe is. A tengeri csillag például a Csendes-óceánból, míg a jádekő Közép-Amerikából, a mai Honduras környékéről származik.

A harcias és mélyen vallásos aztékok virágzó birodalmat hoztak létre, amely fénykorában a Mexikói-öböltől egészen a Csendes-óceánig terjedt az 1519-1521-es spanyol hódítást megelőzően. A Templo Mayor az aztékok egyik főtemploma volt, amely fővárosukban, Tenocstitlanban, a mai Mexikóvárosban állt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

Hozzászólások