Az LG-nek már van olyan algoritmusa, ami 99+ százalékos pontossággal szűri a hibákat

Az LG-nek már van olyan algoritmusa, ami 99+ százalékos pontossággal szűri a hibákat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az LG ipari robotokai részlege, az LG CNS a Hannover Messe kiállításon mutatta be új megoldásait, köztük intelligens ipari robotkarokat és igen pontosan dolgozó minőség-ellenőrző robotot.

A LG kiállítóterén kiemelt szerepet kap az ún. Mobil Manipulátor, egy olyan ipari önvezérlő robot, amelyet azért fejlesztettek ki, hogy növelje a termelékenységet és a minőséget az intelligens, automatizált gyárakban. A hattengelyes, automatikus irányítási, avagy vezető nélküli járműtechnológiát (Automated Guided Vehicle, AGV) alkalmazó robotkar a gyártósor egy meghatározott területén mozog, és olyan hasznos feladatokat képes elvégezni, mint a komponensek szállítása, a termékek összeszerelése vagy a különféle folyamatok ellenőrzése – olvasható a vállalat közleményében.

A gépi tanulásra alapuló vizuális ellenőrzés (Machine Learning-based Vision Inspection, MAVIN) technológia a dél-koreai konszern anyag- és gyártástervezési kutatóintézete által kifejlesztett gépi mélytanulási algoritmus alkalmazásával helyettesíti az emberi minőségellenőröket. A MAVIN több mint 99 százalékos pontossággal képes azonosítani a hibákat az olyan elektronikai komponensek gyártósorain, mint a kijelzők, kameramodulok és elektromos járműakkumulátorok. Ezt a megoldást LG-szerte sok üzemben alkalmazzák már most a gyártási folyamataik során.

©

Az LG olyan artikulált (tagolt, csuklós) robotokat is bemutatott a kiállításon, melyeket az cég 30 százalékos részesedésével működő ipari robotikai vállalat, a koreai Robostar fejlesztett ki. A vízszintesen artikulált SCARA (Selective Compliance Articulated Robot Arm) robotkar képes a komponensek szállítására és összeszerelésére a gyártósorokon. A Robostar hattengelyes robotjait — melyek az emberi karhoz hasonlóan hat tengely körül elfordulva képesek elvégezni a szállításhoz, összeszeléshez és hegesztéshez szükséges mozgásokat — már az LG incheoni járműalkatrészgyárában is alkalmazzák.

A kiállításra olyan szenzorokat is elvittek, melyek segítik a dolgozók munkáját, illetve biztonságosabb munkakörnyezetet is teremtenek. A tVOC-szenzor érzékeli a légtérben megjelenő illékony szerves vegyületeket, így szivárgás esetén figyelmezteti a központi vezérlőrendszert az ártalmas gázok jelenlétére. Az önvezető AGV-eszközökbe épített, az infravörös fény érzékelésével háromdimenziós képalkotásra képes Time-of-Flight (ToF) érzékelő azonosítja az akadályokat, így biztonságosabbá és hatékonyabbá teszi a robotok mozgását. A saját áramforrású, elektromos IoT-szenzor pedig valós időben érzékeli a helyi villamos hálózat működésének rendellenességeit.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások