Befutott egy kérés a Microsofthoz az amerikai rendőröktől, elvből pöccintették le őket

Befutott egy kérés a Microsofthoz az amerikai rendőröktől, elvből pöccintették le őket

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Úgy tűnik, egy darabig még biztosan nem használják az amerikai rendőrök a Microsoft arcfelismerő technológiáját.

A jelek szerint a Microsoft élből elutasította azt, amit Kína egy évvel ezelőtt minden kérdés nélkül bevezetett a távol-keleti rezsimben. Brad Smith, a vállalat elnöke úgy nyilatkozott, a cég nemrég visszautasította a rendőrség azon kérését, hogy a cég szerelje fel a járőröket a Microsoft arcfelismerő technológiájával. Mindez azt jelentette volna, hogy a rendőrök kocsijában, illetve a testén is lett volna egy-egy kamera, amin minden egyes alkalommal elindult volna az arc alapú azonosítás, amikor igazoltatásra kerül a sor – írja a Reuters.

Smith és a cég az emberi jogokra hivatkozva utasította vissza a kérést. A Microsoft vezére szerint a technológia használata oda vezetne, hogy a nők és a kisebbséghez tartozó állampolgárok igazoltatásának aránya jelentős mértékben megnövekszik. A probléma ugyanis az, hogy az ilyen szoftvereket még mindig többnyire fehér férfiak fotóival képzik ki, így viszont minden más embert "gyanúsnak" találna a rendszer.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Microsoft korábban már eladta a technológiát az amerikai börtönök számára. A cég azonban úgy véli, ott korlátozott környezetben és számban használják a fejlesztést, míg ha mindezt a rendőrök teszik, jóval több embert érintene az arcfelismerő alkalmazása – és hibája.

Más téren ugyanakkor kevésbé érzékeny a Microsoft. Korábban több alkalmazott is azt kérte, a redmondi cég ne gyártson fegyvert: a HoloLenst ugyanis katonák (is) használják, méghozzá arra, hogy professzionálisabb legyen a kiképzésük. Brad Smith akkor szembeszállt a dolgozókkal.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások