Trumpék előálltak valamivel, és ennek a Facebook és a Twitter ihatja meg a levét

Trumpék előálltak valamivel, és ennek a Facebook és a Twitter ihatja meg a levét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Donald Trump amerikai elnök sokszor hangoztatta már a közösségi média szerinte cenzúrát alkalmazó tevékenységét. Úgy tűnik, az USA első embere forral valamit, amivel akár korlátozhatják is ezeket a cégeket.

Egy új online eszköz indítását jelentette be Twitter-csatornáján a Fehér Ház, amellyel a hivatalos szöveg szerint a korlátozások nélküli, szabad kommunikációt kívánja elősegíteni a Trump-kormányzat. A netes űrlapon bejelentést lehet tenni, ha valaki úgy érzi, hogy a közösségimédia-oldalak diszkriminálta őt, mondjuk törölte egy bejegyzését. Ehhez csatolni kell a “bizonyítékokat”, például egy fotó/bejegyzés törlése miatt kapott figyelmeztetés képernyőfotóját.

Donald Trump amerikai elnök több alkalommal bírálta már a legnagyobb technológiai cégeket (de főleg a Facebookot, a Twittert és a Google-t), mert azok szerinte korlátozzák a konzervatív hangokat, míg egyes véleményeknek nagyobb teret adnak. Trump egy korábbi alkalommal úgy fogalmazott: nem nézhetik tovább tétlenül, ahogy ezek a cégek diszkriminálnak nézeteket, s “megpróbálják elhallgattatni az amerikai lakosság nagyon nagy részét”. Akkor még nem volt világos, mire készülhetnek, de most már sejteni, és súlyos következményei lehetnek.

©

A CNN azt írja, az új online eszközzel nem csak a cenzúrának vélt eseteket jelenthetik a felhasználók, azt is megírhatják, mely platformon érte őket “sérelem”. Azt nem tudni, mi célból gyűjtik ezeket Trumpék, illetve, hogy a beküldött panaszokkal mit csinálnak később. Az űrlapot azt követően tették elérhetővé, hogy az amerikai kormány jelezte, nem kíván részt venni a Christchurch Call for Action elnevezésű rendezvényen, ahol technológiai vállalatok és nagyhatalmak ötletelnek arról, hogyan szabhatnának gátat a közösségi média terrorizmusban való felhasználására. A konferencia előzménye a több tucat muszlim halálát követelő új-zélandi lövöldözés, amely során az elkövető élő Facebook-videóban közvetítette a mészárlást.

Trump azonban nem emiatt regulázná meg a neki nem tetsző oldalakat, amik szerinte az őket kedvezőtlenül érintő hangok elnémításán ügyködnek. Egy dolgot ráadásul hajlamos elfelejteni az elnök: a 2016-os elnökválasztás alatt az amerikai facebookozók több mint feléig elért a társadalmi, közéleti és politikai kérdésekben terjesztett orosz dezinformációs kampány, amely hatására a techcégek vállalták, véget vetnek a valóságtól elrugaszkodott, féligazságokat tartalmazó hírek terjedésének. Trump továbbra is azt hangoztatja, hogy inkább ezek a vállalatok fake news gyárak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások