Mi ez a furcsa szerkezet a Google főoldalán? És ki az a Willem Einthoven?

Mi ez a furcsa szerkezet a Google főoldalán? És ki az a Willem Einthoven?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az orvostudomány és az orvostechnológia fejlődése kapcsán ezúttal Willem Einthoven előtt tiszteleg a Google.

159 évvel ezelőtt, 1860. május 21-én született az a Willem Einthoven, aki orvosként és fiziológusként is tevékenykedett, és aki 1924-ben elnyert a fiziológiai Nobel-díjat. A tudományos élet legrangosabb elismerését azzal érdemelte ki, hogy ő fedezte fel elsőként "az elektrokardiogram mechanizmusát".

A Google ezúttal Einthoven születésének alkalmából tiszteleg a tudós előtt. A főoldalra elhelyzett animáció Einthovent, valamint az általa kifejlesztett EKG-készüléket ábrázolja.

Az eszközt teljesen másként kellett használni, mint a mai modern műszereket. A páciens lábát például sóoldatba kellett tenni, a 270 kilogrammos szerkezet működtetéséhez pedig egyszerre öt emberre volt szükség.

Felfedezéséhez az vezetett, hogy 1908-ban szerette volna pontosítani a szívzörejek mérését egy Lippman-elektrométer segítségével. Hogy ez sikerüljön, kifejlesztett egy húros galvanométert, és alaposan megvizsgálta az Augustus Waller által már korábban felfedezett elektrokardiogramot.

Készülékével a szív elektromos aktivitása mellett a szemideget, valamint a periferiális és szimpatikus idegeket is képes volt tanulmányozni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások