Kíváncsi, mennyire szennyezőek a magyar erőművek? Hamarosan percre pontosan nyomon követheti

Kíváncsi, mennyire szennyezőek a magyar erőművek? Hamarosan percre pontosan nyomon követheti

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Hiánypótló technológiát fejleszt a WattTime nevű nonprofit szervezet: műholdas adatok alapján, mesterséges intelligencia segítségével teszik közzé valós időben a világ összes erőművének légszennyezési adatait.

Azzal valószínűleg senkinek sem mondunk újat, hogy a világon működő erőművek jelentős mértékben járulnak hozzá a légszennyezésez – ezzel pedig a klímaváltozás előidézéséhez. Éppen ezért sok országban már igyekeznek a zöldenergia felé fordulni, hogy kiváltsák a kevsébé gazdaságos, ráadásul a környezetre is káros erőműveket.

Hogy mennyire környezetszennyezők ezek az erőművek, azt hamarosan mindneki megtudhatja. A WattTime nevű nonprofit szervezet a mesterséges intelligenciára építve olyan rendszert fejlesztett, ami a világ bármely erőműve – így minden bizonnyal a magyarok – esetében képes lesz megmondani, mekkora terhelés jelent a környezet számára – vagyis, hogy mekkora a károsanyag-kibocsátása.

Az Übergizmo beszámolója szerint minderre műholdak segítségével lesz képes, valós időben követve a szennyezés mértékét – az adatokat pedig folyamatosan teszik majd közzé. A projektre a Google 1,7 millió dollárt, vagyis nagyjából 498 millió forintot adott támogatásként.

A műholdból származó adatokat egy algoritums dolgozza majd fel. Figyelemmel kísérik a kibocsátott hő, a füst és a nitrogén-dioxid mértékét. A WattTime adatai azért is lesznek rendkívül fontosak, mert jelenleg meglehetősen gyenge lábakon áll az erőművek kibocsátásának nyomon követése, így pedig korlátozni is nagyon nehéz őket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások