Atomórát küld az űrbe a NASA, az emberiség nagy felfedezését is segítheti

Atomórát küld az űrbe a NASA, az emberiség nagy felfedezését is segítheti

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Különleges eseményre készül a NASA. Az amerikai űrügynökség, várhatóan június 22-én, a SpaceX Falcon Heavy hordozórakétájával útnak indít egy amerikaifoci-labda méretű szerkezetet, ami nem más, mint egy atomóra.

Az űrbe küldött óra nem elsősorban – illetve nem klasszikus értelemben – időmérésre szolgál majd. Az eszköz jól jön a jövőbeni űrutazásoknál, amikor a navigációt vagy épp a gravitáció mérését segítheti. Ehhez végeznek most el tesztet a NASA szakemberei, és ha sikerül, ez lesz a valaha készült legpontosabb atomóra, ami a világűrbe került.

Jelenleg egy hasonló szerkezet segíti az űrhajókat a tájékozódásban, idézi fel a Gizmodo, ám az a Földön található. Az űrhajó számítógépe leküldi a szükséges jelet az irányítóközpontnak, ahol feldolgozzák azt, majd a megfelelő koordinátákat visszaküldve tud az a megfelelő pozícióba beállni. Ha azonban ez a szerkezet a fedélzeten van, akkor saját maga is meghatározhatja a navigációhoz és a pontos időhöz szükséges adatokat. A Deep Space Atomic Clock (DSAC) végeredményben egyszerűsíti és gyorsítja az űrhajó navigációját.

©

Emellett más tudományos célt is szolgál. Az atomóra ugyanis "lassabban jár" az erős gravitációs térben, így a mező tulajdonságainak mérésére is remekül használható.

A szerkezet eltér a Földön használt atomórák felépítésétől, mert míg a bolygón lévő nagyjából minden külső hatástól védve van, az, amit felküldenek az űrbe, számos hatásnak – például elektromágneses mezők, mágneses háttérsugárzás – van kitéve, ez pedig pontatlanná teheti. Éppen ezért úgy kellett felépíteni, hogy minden ilyen tényezőt kivédjen.

©

A mérési adatokat összehasonlítják majd a földiekkel. Ha minden jól megy, ez lesz a világűrbe került eddig legpontosabb ilyen eszköz – 50-szer pontosabb, mint a műholdak atomórája. A NASA szerint az atomóra 9 millió évente késik egyetlen másodpercet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások