136 kilométerre volt a sebészektől a beteg, mégis sikerült megműteni

136 kilométerre volt a sebészektől a beteg, mégis sikerült megműteni

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu

Egy pekingi kórházból 5G-s vezeték nélküli technológia segítségével, távirányítással operáltak meg egy nőt.

A 36 éves páciensen egy négyórás ortopédiai beavatkozást hajtottak végre Tiencsin körzetében, Kína északi részén – közölte a China Telecom helyi képviselete. A műtétet az 5G-s internetkapcsolat tette lehetővé. A beteg a Tiencsini Első Központi Kórházban feküdt, miközben a pekingi Csishujtan Kórház szakembercsapata élőben, távirányítással operálta meg. A műtétet a pekingi kórház orvoscsoportjának egy ortopédiai szakértője tervezte meg, majd a sebészrobot az ő utasításainak megfelelően végezte el.

Az 5G technológia garantálja a videó- és fotóátvitel tisztaságát és folyamatosságát, egyúttal az operáció stabilitását, megbízhatóságát és biztonságosságát – mondta Csiang Ven-hszüe, a tiencsini kórház ortopédiájának vezetője.

Nem ez volt a világon az első hasonló beavatkozás. 5G-mobilhálózat segítségével először idén márciusban hajtottak végre műtétet, egy spanyol orvos a Mobile World Congress (MWC) szakkiállítás barcelonai helyszínéről irányította a történéseket.

Az 5G-ben rengeteg egészégügyi és azon túlmutató lehetőség is van – ön is várja majd, ha megnézi, hogy mire jó –, ugyanakkor az utóbbi időben a technológiai egészségügyi kockázataival kapcsolatban is sokasodtak az aggodalmak. Tudósok tízezrei írták alá a kezdeményezést, amelyben kérik, állítsák le az 5G bevezetését, mert a jelenlegi formájában az egy "emberkísérlet". Az amerikai frekvenciahatóság szerint viszont nem kell félni az új mobilhálózatoktól. A vita eldöntését nem segíti, hogy abba beszálltak az álhírgyártásban régóta jeleskedő orosz trollgyárak is.

Ha érdeklik a fejlemények, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.