Kivár a Huawei az Android lecserélésével

Kivár a Huawei az Android lecserélésével

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

További haladékot kapott az Egyesült Államoktól a Huawei, talán ez is közrejátszik abban, hogy nyugodtan késleltetheti saját operációs rendszerének bevetését.

Újabb 90 napra függeszthetik fel a Huawei elleni intézkedéseket az amerikaiak, és ez igencsak jól jöhet a kínai cégnek. Az „aki időt nyer, életet nyer” elv alapján ugyanis tovább finomíthat nemrégiben bemutatott saját operációs rendszerén, a HarmonyOS-en, akár az okostelefonokra (is) gondolva.

Pletykák szintjén már felmerült, hogy a heteken belülre várt Mate 30 lite kiadása a kínai piacon már az új rendszer futtatja. A hivatalos álláspont azonban nem ez: a cég illetékesei többször is megerősítették, hogy egyelőre nem a telefonjaik számára fejlesztik/finomítják ezt a rendszert. (Legalábbis addig, amíg az amerikai szankciók ennyire engedékenyek.)

Érthető a cég hozzáállása, hiszen nem kis erőfeszítést tett annak érdekében, hogy mobil ökoszisztémáját az Android köré építse. És bár a Huawei vezére szerint 1-2 nap alatt át tudnának állni az Androidról, a HarmonyOS-szel futó okostelefonok széttörnék az említett ökoszisztémát, és megdupláznák a cég munkáját. De van itt más is.

A HarmonyOS-t nemrégiben ismerhette meg a világ, és azonnal be is igazolódott egy nagy félelem, alig van támogatott alkalmazás a rendszerhez. Az ilyen készülékek pedig versenyképtelenek lennének már a kínai piacon is. Persze vannak olyan intelligens eszközök, amelyek kevésbé függenek az alkalmazásoktól (pl. okostévék, autók fedélzeti rendszerei, okosórák), ezeken lehet igazán létjogosulta a HarmonyOS-nek.

A Huawei tehát egyelőre kivárhat, viszont Damoklész kardja még mindig ott lebeg a feje felett. Nem tudni ugyanis, mi lesz, ha Amerika bekeményít, és tényleg át kell állnia a saját platformjára, hiszen az említett gondok nem múlnak el csak úgy. Hacsak a rendszer-megjelenés eltolásának hátterében már e „szűkösebb időkre” való felkészülés nem áll.

Ha tudni szeretne a Huawei újításairól, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.