Ki gondolta volna, hogy előnye is van az epilepsziának

Ki gondolta volna, hogy előnye is van az epilepsziának

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az epilepszia együttműködőbbé teszi az embereket egy kutatás szerint.

A frontális lebeny epilepsziában szenvedő emberek a tesztek során jóval együttműködőbbnek mutatkoztak, mint a betegség nélkül élők. A döntéshozatalban szerepet játszó agyi régiók náluk más aktiválódási mintákat mutattak fel – állapította meg egy szakértői csoport a Royal Society Open Science című szaklapban.

Andrija Javor, a kutatás idején a Linzi Orvosi Egyetem neurológiai klinikáján dolgozó tudós vezetésével a szakértők összehasonlították 15 epilepsziás páciens kooperációs hajlandóságát 15 kontrollszemélyével a viselkedéstan egyik sztenderd tesztje, az úgynevezett fogolydilemma segítségével. Ennek lényege, hogy két, súlyos bűnténnyel gyanúsított fogoly közül vallomást tesz-e az egyik a másik ellen.

Az epilepsziás személyek több kooperatív döntést hoztak (azaz nem tettek vallomást társukra), mint a többi résztvevő személy – állapították meg a tudósok. Ennek hátterében vélhetően az áll, hogy ők a negatív tapasztalatokat kisebb mértékben veszik figyelembe, tehát együttműködők maradnak akkor is, ha a fogolydilemmában társuk kijátssza őket.

A döntéshozás során a kutatók figyelték az agyi aktivitást és észlelték, hogy az epilepsziával érintetteknek mások az aktivizálódási mintáik a frontális lebenynek a társas viselkedésért és döntéshozatalért felelős régiójában.

"A szent betegségnek" egyébként egyre több ellenszerét fedezik fel. A Pécsi Tudományegyetemen nemrég bevezetett mélyelektródás vizsgálat eddig gyógyíthatatlan epilepsziás betegek számára is reményt nyújt. Ezzel ugyanis nagy biztonsággal lehet megtalálni a rejtőzködő epilepsziás gócot. Tavasszal ahelyszínen jártunk utána a Magyarországon új módszernek, riportunkat itt olvashatja.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.