Az űrből is látszik, mennyire szennyezik a levegőt az amazonasi erdőtüzek

Az űrből is látszik, mennyire szennyezik a levegőt az amazonasi erdőtüzek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Műholdas felvételek mutatják, mekkora a baj.

A térképeken jól látható, hogy augusztusban megnövekedett a szennyező anyagok mennyisége a korábbi hónaphoz képest, amikor kevesebb tűz pusztított a térségben.

A Brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet adatai szerint az ország teljes területén fellángolt tüzek száma idén már meghaladta a százezret, amely 45 százalékkal több, mint az elmúlt év ugyanezen időszakában. A tüzek miatt a légkörbe került az Amazonas esőerdeiben tárolódott szén-dioxid, aminek nagy valószínűséggel hatása van a globális klímára és egészségre – közölte az Európai Űrügynökség.

Renata Libonati, a Rio de Janeiró-i Szövetségi Egyetem kutatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a gázok mellett a tűzvész mikroszemcséket is a légkörbe juttatott. Közben más egészségügyi szakemberek arról beszélnek, hogy tanulmányok szerint a légszennyezettség a szív- és érrendszeri, valamint a légúti megbetegedések számának növekedését okozhatja, főként a kisgyerekeknél és az időseknél. A mikroszemcséket a szél olyan városokba is eljuttatja, amelyek nem a tüzek közvetlen szomszédságában fekszenek. "A tűz hatása messze túlmutat azon a területen, ahol az erdők égnek" – mondta Libonati, hozzátéve: az idei száraz időszakban az eső hiánya az amazonasi régióban tovább nehezíti a helyzetet. Az eső ugyanis segíthetne megállítani a részecskeszennyeződés folyamatát.

[Valóban a vég kezdete az amazonasi erdőtűz, vagy csak túlreagálják?]

A brazil egészségügyi minisztérium az elmúlt héten kiadott egy ajánlást a tüzek közelében lévő területeken élők számára. Javasolják, hogy az emberek ne menjenek a tüzek közelébe, a szabadban viseljenek maszkot és szemvédőt és használjanak légkondicionálót főleg az iskolákban, óvodákban és kórházakban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.