Megcsinálta a Facebook a készüléket, amellyel "bekamerázza" a televíziónkat

Megcsinálta a Facebook a készüléket, amellyel "bekamerázza" a televíziónkat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

2018 végén lehetett először arról hallani, hogy a Facebook egy kamerát készít, amelyet a televízióhoz kell csatlakoztatni, hogy aztán azon keresztül videótelefonáljunk. Mostanra készült el a Portal TV.

Szűk egy esztendő telt el azóta, hogy a Facebook bemutatta első készülékét, a Portalt. A Facebook Portal egy, a (9,7-es) iPad táblagépekhez hasonlóan 10,1 hüvelykes képernyővel rendelkező készülék, amelyet egy kamerával és egy mikrofon-hangszóró párossal is elláttak, hogy videotelefonálni lehessen vele. Nem sokkal később azonban kiderült, a cég nem áll meg ennyinél, és lényegében "bekameráznák" a tévénket.

Az adatszivárgások fényében ez finoman szólva is merész elképzelés volt Zuckerbergék részéről, és az ötletről nem is nagyon lehetett hallani semmit. Egészen mostanáig, a Facebook ugyanis szerdán lerántotta a leplet a televíziónkat "felokosító" készülékről, a Portal TV-ről – számolt be róla a The Verge.

©

A Portal TV értelemszerűen egy kiegészítő, amelybe egy széles látószögő kamerát szereltek, így téve lehetővé, hogy a televíziónk képernyője segítségével videotelefonálhassunk az ismerősünkkel. A cég november 5-én kezdi majd el leszállítani a készüléket, amely 149 dollárba (kb. 45 ezer forint) kerül.

A fejlesztők szerint a készüléket a televízió HDMI-aljzatához kell csatlakoztatni, majd bejelentkezni a Facebook-fiókunkba, és már kezdődhet is a csevegés a Facebookon vagy a WhatsAppon. Ez utóbbinál a hívásokat a végpontok között titkosítják, így a Facebook sem tudja az információkat termékmegjelenítésre váltani. Ha pedig nem akarjuk, hogy a kamera "leslekődjön" utánunk, elég leragasztani, vagy a hozzá tartozó csúszkát elé tolni.

©

A készüléket a Hey Portal kifejezéssel lehet működésbe hozni, majd ezek után megkérhetjük a rendszert, hogy hívja fel valamelyik ismerősünket.

A fejlesztők elkészítették a kép a képben funkciót is, így amellett, hogy beszélgethetünk az ismerősünkkel, a Facebook Watch-on látható kontentet is nyomon tudjuk követni vele.

©

Ha szeretne elsőként értesülni a Facebook újdonságairól, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások