Megjött az új arcátalakítós őrület, most erre kattantak rá az emberek

Megjött az új arcátalakítós őrület, most erre kattantak rá az emberek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Gradient nevű alkalmazás a FaceAppal ellentétben nem megöregíti a felhasználót, azt mutatja meg, melyik celebre hasonlít a legjobban. Azért ezzel sem árt óvatosnak lenni.

Egy frissítésnek hála nyáron újból erőre kapott a FaceApp alkalmazás, amely egy algoritmus révén képes megöregíteni a felhasználót. A funkció miatt sokan elkezdték használni az appot, ami a kiberbiztonsági szakértők figyelmét is felkeltette. Röviddel ezután mindenkit arra figyelmeztettek, hogy a program veszélyes, ugyanis olyan funkcióhoz is hozzáférést kér, amikre igazából nincs szüksége.

Az ügy később az FBI-hoz is eljutott, miután az Egyesült Államok demokrata szenátorai a nyomozóhatóságot és a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságot is felkérték, hogy vizsgálják meg az oroszok által fejlesztett FaceAppot. Azt nem tudni, hogy az ügy hol tart, de a netezők most egyébként is mással vannak elfoglalva: időközben egy másik alkalmazás is hódításba kezdett, amely a FaceApp ötletén alapszik.

A Gradient nem megöregíti a feltöltött szelfi készítőjét, helyette egy adatbázist vizsgálva kikeresi a fotón lévőre legjobban hasonlító celebet, majd látványos sorozatképet mutat róla. Az eredmény több esetben pontosnak tűnt, és a felhasználói visszajelzések alapján is jól működik. Az app a Play áruházban 4,3 csillagnál áll a maximális ötből, de iOS-re is sokan töltik.

Azért itt sem teljesen fair minden: az appot ingyen le lehet letölteni, de fizetés nélkül maximum három napig használható. A Gradient ezután díjat számít fel, amit két opcióban számláz ki: heti lebontásban 4,99 dollárt kér, míg havonta 19,99-et.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.