Ritka lelet: előkerült egy borostyánba zárt, 44 millió éves hernyó

Ritka lelet: előkerült egy borostyánba zárt, 44 millió éves hernyó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Balti borostyánba zárt, 44 millió éves hernyót találtak német kutatók. A fosszília egy nagylepke lárvája volt az úgynevezett araszolók (Geometridák) csoportjából – közölte a Müncheni Állami Zoológiai Gyűjtemény.

A borostyán a Baltitenger régiójában igen elterjedt. A rovarlárvát először egy csepp gyanta ejtette rabul, majd balti borostyánná válva konzerválta – derül ki a A Scientific Reports című szaklapból. "Nagyon ritka a borostyánba zárt lárvalelet, balti borostyánban pedig ez az első ilyen nagylepke-fosszília" – közölte Axel Hausmann, a tanulmány társszerzője. A szakértő szerint ennek hátterében az állhat, hogy a legtöbb lepkehernyó éjszaka aktív, a gyanta pedig elsősorban a magasabb nappali hőmérséklet és közvetlen napfény hatására válik folyékonnyá.

A lárvát Eogeometer vadens néven új fajként és nemként jegyezték be az araszolók családján belül az úgynevezett kéregaraszolók közé. Az araszolók több mint 23 ezer ismert fajukkal a három legnagyobb lepkecsalád közé tartoznak.

©

A többi lepkefajjal ellentétben hernyóiknak a járólábak és a farlábak között csak egyetlen pár hasi tolólábuk van. Ez teszi lehetővé az araszolók különleges mozgását: az állat farlábaival közvetlenül a járólábaihoz araszol, teste így hurkot képez.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.