Az évtized utolsó teliholdját láthatja ma

Az évtized utolsó teliholdját láthatja ma

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az év és az évtized utolsó teliholdját lehet ma megfigyelni, amennyiben az időjárás engedi. A mostani jelenségnek a neve is különleges.

Tizenkét teliholddal kapcsolatos eseményt lehetett idén megfigyelni, és a szerencsésebbnek mára is jut egy: az év tizenkettedik hónapjának tizenkettedik napján úgynevezett hideg teliholdat lehet megfigyelni.

A jelenséget a december miatt nevezik hideg teliholdnak, lévén az év legdermesztőbb hónapjában bukkan elő.

A hold napnyugta környékén jelenik meg az égen, ez a National Geographic szerint keleti határunknál 16:02-kor, Budapesten 16:15-kor, nyugaton pedig 16:25-kor volt. Tiszta idő esetén, holdkeltekor a keleti ég alján megfigyelhetjük a Vénusz-öve rózsás sávját, és alatta a földárnyék kékes-szürkéjét, amelyben majd maga a Hold megjelenik.

A Hold ezúttal gyorsan emelkedik majd, és igen magasan, kb. 65 fokon delel. Így az éjszaka közepén szinte árnyékmentes megvilágítást ad majd a tájnak, és ezáltal alkalmat adva a szép, holdfényes tájképek készítéséhez.

Az újabb telihold azért is érdekes, mert ez egyben az év és az évtized utolsó ilyen jelensége is.

Az újabb teliholdhoz a kapcsolódó dátum miatt (12. hó 12-e) extra jelentés is társul: ilyenkor érdemes elegedni mindazt, amiről úgy érezzük, a következő évben már nincs szükségünk.

A napokban egy másik jelenség miatt is érdemes lesz kémlelni az eget: érkezik a Geminidák meteorraj, amely ezúttal december 14-15-én éri el a Földet. Ezek a meteorok lassabbak más meteorrajokénál, de épp ezért fényesebbek is.

Először 1862-es feljegyzésekben említik a Geminidákat. Ennek oka, hogy korábban a meteorraj útja még nem keresztezte a Föld keringési pályáját, így nem volt látható az égbolton.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.