Videón, ahogy az ukrán utasszállító 176 emberrel a fedélzetén lezuhan

Videón, ahogy az ukrán utasszállító 176 emberrel a fedélzetén lezuhan

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI

Több kép és egy videó is megjelent az interneten, amelyeken terjesztőik szerint a magyar idő szerint szerda hajnalban lezuhant ukrán utasszállító látható, még a földbe csapódás előtt. Jordániai lapértesülések szerint a gépet lelőhették.

Magyar idő szerint szerda hajnalban lezuhant az Ukraine International Airlines Boeing 737-800-asa Teherán közelében. A gép Kijevbe tartott, fedélzetén 167 utas és 9 fős személyzet utazott, a katasztrófát senki nem élte túl.

Vadim Prisztajko ukrán külügyminiszter azt közölte, hogy a katasztrófában elhunytak közül 82-en irániak, 63-an kanadaiak, 11-en ukránok – a kilenc fős személyzettel együtt –, tízen svájciak, négyen pedig afganisztáni, illetve hárman-hárman német és brit állampolgárok voltak.

A tragédia utáni órákban több kép és egy videó is megjelent az interneten, utóbbin a terjesztőik szerint a már zuhanó repülő látható, közvetlenül azelőtt, hogy földbe csapódott az Imam Khomeini Nemzetközi Repülőtér közelében.

A roncsokat Parandtól, Teherán egyik külvárosától nem messze találták meg a mentőalakulatok. Hogy mi történt, az továbbra sem ismert, ám egy jordániai hetilap, az Al Hadath úgy értesült, a gépet az iráni légvédelem lőtte le, tévedésből. Az információt más források eddig nem erősítették meg. Ugyanakkor Ukrajna teheráni nagykövetsége szerint jelenleg kizárható az, hogy terrorcselekmény vagy rakétatámadás okozta a tragédiát. Az ország teheráni nagykövetsége szerint motorhiba okozta a légi katasztrófát.

[Csütörtöki fejlemény: Előkerült egy videó a pillanatról, amikor lelőtték Iránban az ukrán gépet]

Az UR-PSR lajstromjelű Boeing 737-8KV(WL) típusú repülőgép 2016. június 21-én hajtotta végre első felszállását és 2016. július 19-én állt forgalomba az ukrán nemzeti légitársaság flottájában. A repülőgép számos alkalommal teljesítette az UIA budapesti járatát, legutóbb 2019. december 28-án fordult meg Ferihegyen – írta a AIRportal repülésügyi szakoldal.

Az amerikai szövetségi légügyi hatóság (FAA) szerdára virradóra megtiltotta az amerikai légi járatok közlekedését az iraki és az iráni légtérben, valamint a Perzsa(Arab)-öböl és az Ománi-öböl térségében.

Ha kíváncsi a fejleményekre, figyelje a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások