Mi értelme van a fogkefének, amelyben már mesterséges intelligencia is dolgozik?

Mi értelme van a fogkefének, amelyben már mesterséges intelligencia is dolgozik?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A normál okosfogkefe olyan múlt évtizedbe való, 2020-ban már a mesterséges intelligenciás fogkefe számít menőnek. De vajon megéri azt a tetemes összeget, amit elkérnek érte? Körbejártuk a témát.

A fogtisztításhoz használt első kezdetleges eszközök időszámításunk előtt 3500 körül bukkantak fel a babiloni, illetve egyiptomi birodalomban. Krisztus után 700 körül kezdték használni az első olyan megoldásokat, melyek már a mai fogkefékhez hasonlatosak: ezeket az állati csontból és sertésszőrből készített eszközöket a kínaiak találták fel. Az első modern fogkefét 1780-ban Angliában dobták piacra, az első elektromos fogkefék pedig a 20. század első felében tűntek fel, de utóbbiak csak az 1960-as éveket követően kezdtek elterjedni.

Napjainkban egyre népszerűbbek az elektromos fogkefék, melyek ugyan drágábbak normál társaiknál, cserébe viszont hatékonyabb tisztítást, kényelmesebb használatot biztosítanak. Megnéztük, hogy mit tud 2020-ban egy komoly tudású okosfogkefe – jövünk a gyakorlati tapasztalatokkal.

©

Egyre okosabb

A 2006 óta az amerikai Procter & Gamble tulajdonában lévő Oral-B már évekkel ezelőtt is gyártott okosfogkeféket, melyek az elmúlt időkben egyre okosabbá váltak. A gyártó legutóbbi ilyen termékének tudását úgy lehetett maximálisan kihasználni, hogy a vele Bluetoothon keresztül vezeték nélküli kapcsolatot ápoló okostelefont egy tartóval a tükörre rögzítettük, és a fogmosás alatt a mobil frontkamerája végig figyelte a tevékenységünket. 2020-ra azonban ezen már sikerült túllépni.

Az Oral-B jelenlegi legnagyobb tudású elektromos fogkeféje, a Genius X 20000 változatlanul Bluetoothon keresztül kommunikál a mobilunkkal, arra viszont már nincs szükség, hogy fogmosás közben az okostelefon kamerája folyamatosan az arcunkat figyelje. A kamera-alapú vizuális érzékelés helyét ugyanis átvette a mesterséges intelligencia.

A gyártó rögzítette és kielemezte több ezer tesztalany fogmosási szokásait, és az ily módon kinyert adatokat rábízta a gépi tanulásra. Ezzel párhuzamosan a fogkefébe giroszkóp és gyorsulásmérő került, így a rendszer folyamatosan figyeli, hogy mit csinálunk fogmosás közben és segít javítani a tisztítás hatékonyságán.

©

Milyen a gyakorlatban?

Miután elindítottuk a telefonra telepített Oral-B alkalmazást (Android, iOS), egyszerűen be kell kapcsolni a fogkefét, melynek hatására a nyitott szájüregünk virtuális modellje megjelenik a kijelzőn. Alaphelyzetben kék az összes fog, melyek a tisztítás során szépen lassan mind fehérré változnak, legalábbis ha egy kicsit odafigyelünk a mozdulatainkra.

Folyamatosan látjuk, hogy mennyi ideje mosunk fogat, ideális esetben az egész folyamat 2 percnyi időt vesz igénybe. És ez az, amire mindenkinek érdemes odafigyelnie, függetlenül attól, hogy milyen fogkefét használ, ugyanis egy átlagos fogmosást a legtöbben 30-60 másodperc alatt összecsapnak.

©

A tisztítási folyamat végén az applikáció megkérdezi, hogy tapasztaltunk-e fogínyvérzést, kiértékeli a munkánkat és azt is közli velünk, ha véleménye szerint túl nagy nyomást fejtettünk ki a fogkefével. A fogmosásokról visszamenőlegesen is lekérhetünk minden információt, azokból PDF állományt készíthetünk és ezeket akár e-mailben el is küldhetjük például a fogorvosunknak. Azt viszont nem igazán értjük, hogy miért lehet Facebookra posztolni például azt, hogy sikeresen megtisztítottuk a nyelvünket.

Ha kitartóan jó munkát végzünk, akkor virtuális trófeákkal jutalmaz a szoftver, ezenkívül pedig többhetes kampányszerű szájhigiéniás terveket is használhatunk. Utóbbiak révén fókuszáltan gondoskodhatunk a fogfehérítésről, vagy például hatékonyabban felvehetjük a harcot a lepedékek ellen.

Az alkalmazás figyelmeztet, ha eljön az ideje a fogkefe fejének cseréjére, amire általában 3 havonta kell sort keríteni. Az elhasználtságra egyébként a világkoskék indikátorsörték színváltása is felhívja a figyelmet.

©

Telefon nélkül

A kezdeti időkben nagy élmény az okostelefonnal támogatott fogmosás, a későbbiekben azonban szinte garantált, hogy nem fogjuk minden egyes alkalommal elővenni a mobilunkat a szájápoláshoz. Ilyenkor normál okosfogkefeként funkcionál a Genius X, mely 30 fogmosás alapadait képes tárolni magában a következő szinkronizációig.

Fontos hangsúlyozni, hogy a mesterséges intelligencia nem magában a fogkefében, hanem az okostelefonos alkalmazásban rejtőzik. Vagyis az applikáció használata nélkül elbukjuk az ez esetben legfőbb hozzáadott értéket. Negatívum továbbá, hogy a rendszer nem képes tanulni a fogmosási szokásainkból, így azokból sem mi, sem a közösség nem kapacitálhat a későbbiekben.

©

Ha telefon nélkül használjuk a fogkefét, akkor az rezgéssel és a 360 fokos fénykarika segítségével jelzi, ha 30 másodperc elteltével eljött az idő egy újabb negyedre történő áttérésre. Ezenkívül fényjelzés és a teljesítmény visszavétele jelzi, ha esetleg túl nagy erőt fejtünk ki, a rendszer így gondoskodik az ínyünk védelméről.

A bekapcsológomb melletti kisebb gombbal válthatunk a hatféle üzemmód között, melyek között normál és intenzív tisztítás, érzékeny fogakra szánt és fogfehérítéshez való, valamint masszírozó és nyelvtisztító mód is található. A következő használatkor mindig a legutóbb használt üzemmód fogad, ami nem feltétlenül jó ötlet, hiszen ha például nyelvtisztítással végeztünk legutóbb, nem valószínű, hogy legközelebb azzal szeretnénk kezdeni.

©

Egy feltöltéssel átlagosan két hétig bírja a beépített lítium-ion akkumulátor. A töltés az állványon és a hordótokban is megoldható, utóbbi USB-portján keresztül akár az okostelefonunk is tölthető egy megfelelő kábel segítségével. Ennél talán elegánsabb lett volna egy vezeték nélküli telefontöltőről gondoskodni, ha már egyszer egy ilyen okos és nem éppen olcsó termékről van szó.

A többfelhasználós használatra is jobban odafigyelhetett volna a gyártó. A legjobb eredmény úgy érhető el, ha kikapcsoljuk az automatikus szinkronizálást, és a felhasználók a saját telefonjaikra telepített alkalmazásba saját Oral-B fiókjukkal lépnek be. Ennél sokkal jobb lenne valamilyen családi megoldás, ilyesmire más okoskészülékeknél már láthattunk példákat.

©

Konklúzió, árak

+ : hatékony és kényelmes használat, többféle üzemmód, kiértékelési lehetőségek és tanácsok, hordtok.

: a mobil nélkül butább a rendszer, nincs öntanulás, átgondolatlan többfelhasználós használat, magas ár.

Okosfogkefe ide, mesterséges intelligencia oda, a legfontosabb, hogy a percenként 48 ezret rezgő Oral-B Genius X 20000 a tapasztalataink szerint remek munkát végez, vagyis segítségével kényelmesen és hatékonyan moshatunk fogat.

Ezen túlmenően az élet sok egyéb területéhez hasonlóan a szájhigiéniában is egyértelműen létjogosultsága van a modern technológiáknak. Az Oral-B legokosabb fogkeféje valódi hozzáadott értékeket vonultat fel, azonban több területen is lenne még mit finomhangolni rajta.

Cikkünk írásakor az Oral-B Genius X 20000 mintegy 80-100 ezer forintos áron kapható, és ebbe az összegbe csak egyetlen fogkefefej fért bele. Létezik ennél drágább, négyfejes szett is, ezenkívül pedig megjegyzendő, hogy a fejek darabára mintegy ezer forintra tehető. A Pulsonicot leszámítva az összes Oral-B fej kompatibilis a Genius X-szel.

A mesterséges intelligencia nélküli, de amúgy nagyon hasonló tudású Oral-B Genius 10000 ára 50-70 ezer forint magasságában alakul.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

Hozzászólások