Olyan légi csatát tervez az amerikai légierő, ahol ember és gép csap össze egymással

Olyan légi csatát tervez az amerikai légierő, ahol ember és gép csap össze egymással

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tervek szerint jövő nyáron méri össze erejét a levegőben a gép és az ember. Utóbbi egyszer már alulmaradt egy hasonló küzdelemben.

A modern hadviselés egyik legfontosabb kérdése, hogy az egyre okosodó harcászati eszközök vajon mire mennek az emberrel szemben. A válaszra az amerikai légierő is régóta kíváncsi: 2016-ban már volt egy olyan ember-gép ütközet, amelyben a mesterséges intelligencia által irányított repülőgép legyőzte a légierő legtapasztaltabb pilótáit.

Akkor még csak szoftver szintjén létezett a gépi ellenfél, hamarosan azonban fizikai valójában is megmérkőzhet majd egy ember által irányított vadászrepülővel. Az Air Force Magazine beszámolója szerint egy olyan önvezető drónon dolgoznak, amelyik reményeik szerint képes a légi ütközetben leszedni az ellenfelét. A légierőnél úgy vélik, 2021 júliusában már ki is próbálhatják a fejlesztést.

Az Air Force Research Laboratory (AFRL) 2018 óta fejleszti az önvezető vadászgépeket. A cél, hogy az ehhez szükséges szoftvert az F-16-osokba, majd később a fejlettebb repülőkbe, mint az F-22-esekbe vagy az F-35-ösökbe is beszereljék. Hogy a munkálatokkal hogyan állnak, azt egyelőre nem tudni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások