Trump 45 napon belül kivéreztetné a TikTokot

Trump 45 napon belül kivéreztetné a TikTokot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai elnök aláírta a rendeletet, amely értelmében semmilyen ügyletet nem lehet majd bonyolítani a TikTokot készítő kínai céggel. A rendelkezés szeptember 20-án lép életbe.

Donald Trump amerikai elnök a nyílt fenyegetések után a gyakorlatban is elkezdi kivéreztetni a népszerű kínai alkalmazást, a TikTokot. Az elnök néhány órája aláírta azt a rendeletet, amely minden tranzakciót megtilt a szolgáltatás kínai anyacégével, ByteDance-szel. Trump a szintén kínai WeChat üzenetküldőt is betiltja.

Az amerikai polgárokra és vállalatokra vonatkozó tilalom az elnöki rendelet a megjelenése után 45 nappal, szeptember 20-án lép életbe.

A TikTok tulajdonosát régóta azzal vádolják, hogy információt gyűjt a felhasználókról, melyeket ezután a Kínai Kommunista Párt ad át. Az elnöki rendelet megemlíti, hogy a TikTok egyebek mellett adatokat gyűjt a felhasználók hollétéről, továbbá az internetes oldalak megnyitásának és a kereséseknek az előzményeiről, ami álláspontjuk szerint lehetőséget nyújt Kínának arra, hogy figyelje a szövetségi tisztségviselők és a velük szerződők mozgását.

Az eljárás Trumpék szerint zsarolásra és ipari kémkedésre is alkalmas.

Az elnök szerint a TikTok cenzúrázza azokat a tartalmakat, amelyeket politikailag érzékenynek tekint a Kínai Kommunista Párt. Az alkalmazás ezért a pártnak tetsző félretájékoztatásra is használható Trump szerint. A cég minden alkalommal tagadta az ellene felhozott vádakat.

Az amerikai szenátus az elnöki rendelet megjelenése előtt megszavazta azt a törvényjavaslatot, amely megtiltja, hogy a kormányzati munkatársak és a kongresszus tagjai használják a TikTokot.

A Microsoft a múlt héten azt közölte, hogy tárgyalásokat folytat a Bytedance-szel a TikTok amerikai hálózatának felvásárlásáról. Az ügyletet később Trump is támogatta, de jelezte: annak hasznából az amerikai pénzügyminisztériumnak, vagyis a kincstárnak is részesülnie kell. Az elnök ezután kikötötte, hogy a Microsoft szeptember 15-éig üsse nyélbe az üzletet, vagy az appot betiltják Amerikában.

A The Washington Post szerint a Microsoft azért vásárolná fel a TikTokot, mert a szolgáltatáson elérhető többmilliárdnyi felvétel segíthet egy, beszédet és képeket értelmező mesterséges intelligencia kifejlesztésében. Az ügylet ugyanakkor más okból is fontos lehet a cégnek. A vetélytársaknak, a Google-nak és az Amazonnak már megvannak a videós felületeik (a Google-nak a Youtube, az Amazonnak pedig a Twitch), a Microsoftnak azonban még nincs ilyen szolgáltatása.

Ha érdeklik az ügy fejleményei, lájkolja és figyelje a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.