Különleges égi jelenséget fotóztak le az Egyesült Államok felett

Különleges égi jelenséget fotóztak le az Egyesült Államok felett

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Stephen Hummelnek, a texasi McDonald Csillagvizsgáló munkatársának sikerült lencsevégre kapnia a vörös lidérceket, amelyek egy hatalmas medúzává álltak össze.

Június közepén a cseh Daniel Ščerba-Elza egy egészen különleges fényképsorozattal állt elő. A fotós egy Szlovákia felett tomboló vihart örökített meg, azon belül is egy egészen különleges jelenséget: a vörös lidérceket.

Ezek olyan magaslégköri fényjelenségek, felvillanások, amelyek rövid életűek, és a viharfelhők felett keletkeznek egy nagyobb villámlás után. Némi szerencse és igen sok kitartás kell ahhoz, hogy valaki lencsevégre kapjon egy ilyet, ám a jelek szerint nem lehetetlen.

Az alábbi képet Stephen Hummel, a texasi McDonald Csillagvizsgáló munkatársa készítette, amin olyan sok vörös lidérc látható, hogy azok távolról egy hatalmas "medúzává" állnak össze.

A vörös lidércek egyébként ugyanolyan villámok, mint amiket a viharban megszokhattunk, ám mivel nagyon magasan keletkeznek a légkörben, az ott található nitrogén vörösre festi őket. A jelenséget egyébként 1989-ben fedezték fel, és eddig az Antarktiszon kívül minden kontinensen láthatóak voltak. Az észleléséhez a szerencse mellett az is kell, hogy a fényszennyezés ne tegye tönkre a látványt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.