szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A NASA nemrég öt olyan projektet nevezett meg, amely a jövőben segíthet felderíteni, miként is működik az űridőjárás. Közülük végül kettő lehet befutó.

Bár a világűrről elsőre nem épp az időjárás szó jut az ember eszébe, valójában ott is van ilyen. Ez alatt a Földet körülvevő részecskék áramlását kell érteni, amelynek jelentős része a Napból származik. Ez hatással van az életünkre, a bolygónkra és a körülötte keringő eszközökre is.

A NASA régóta szeretné megérteni, miként működik ez az időjárás, ennek kapcsán pedig most léptek egyet előre a tudósok. Öt projektet választottak ki, amely segíthet jobban megérteni a világűrben zajló folyamatokat. A projektek mintegyikének 1,25 millió dollárt, vagyis nagyjából 374 millió forintot adott, hogy egy kilenc hónapos küldetéshez készítsenek terveket. Ha ez elkészült, az öt pályázat közül kettőt választ majd ki a NASA, amelyeket meg is valósít a következő években.

A tudósoknak az alábbi projektek közül kell választaniuk:

Solar-Terrestrial Observer for the Response of the Magnetosphere (STORM)

A küldetés megálmodói azt tervezik, hogy az űridőjárás hatásairól egy globális képet adnak. Vagyis feltérképeznék azt, hogy ha a Föld egy adott pontját elérik a Napból származó részecskék, az milyen hatással lehet más tájakra.

HelioSwarm

A HelioSwarm kilenc mikroműholdat küldene a világűrbe, hogy így gyűjtsenek adatokat a napszélről.

Multi-slit Solar Explorer (MUSE)

A projekt résztvevői spektroszkópos vizsgálatokkal derítenék fel a Nappal kapcsolatos különböző események, például a Napkitörések háttérben meghúzódó okait.

Auroral Reconstruction CubeSwarm (ARCS)

Az ARCS-projektben 32 darab, 10x10x10 centiméteres műhold, valamint 32 földi megfigyelőállomás segítségével végeznének megfigyeléseket a sarki fénnyel kapcsolatban.

Solaris

A Solaris célja, hogy megfigyelje a Nap sarkköreit, adatokat gyűjtsön a fényről, a mágneses mezőről és azok viselkedéséről. Ezek segíthetnek megérteni, hogy miként mozognak a mágneses mezők, valamint, hogy miért és miként fordulnak meg a pólusok 11 évente.

A NASA a két győztes projekt megvalósítására mintegy 250 millió dollárt szán majd.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
RTL: Tömegek voltak a plázákban szombaton

RTL: Tömegek voltak a plázákban szombaton

Borult marad az ég, az ország néhány helyén havazhat is

Borult marad az ég, az ország néhány helyén havazhat is

Bio és nagyüzemi termelés, avagy merre tart a hazai mezőgazdaság?

Bio és nagyüzemi termelés, avagy merre tart a hazai mezőgazdaság?