Az Nvidia új GeForce kártyája mindent visz, például a 8K-t is

Az Nvidia új GeForce kártyája mindent visz, például a 8K-t is

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Nvidia új zászlóshajójának szánja az RTX 3090-et, de gondolt azokra is, akik nem akarnak 450 ezer forintot kifizetni egy GPU-ra.

Az idei grafikaivezérlő-család legerősebb tagja az RTX 3090-es lett, amit nem véletlenül hív BFGPU-nak a cég. Mielőtt bárki megbotránkozna: a BF ebben az esetben a Big Ferocious jelzőket takarja, ami nagyjából annyit tesz: nagy és kegyetlen.

A név találó, a grafikai vezérlő ugyanis 24 GB-ot kapott a jelenlegi legjobb, GDDR6X RAM-ból, így a fejlesztők szerint képes lesz megbirkózni a 8K-s felbontásban, 60 képkocka/másodperc sebessége futó játékokkal is. Mindezt azért is érdekes, mert az Nvidia szakemberei szerint ezzel ez lett a világ első, játékra használható 8K-s GPU-ja. A fejlesztést koronája ékkövének szánja az Nvidia, amit az is jól mutat, hogy 1499 dolláros, vagyis nagyjából 450 ezer forintos áron kerül majd piacra szeptember 24-én.

©

Az RTX 3090-et zajszűrő egysége a fejlesztők szerint tízszer halkabbá teszi az Nvidia csúcs GPU-jánál, a Titan RTX-nél. Persze erre szükség is van, hiszen ekkora teljesítménynek igen jelentős mennyiségű hűtésre van szüksége, ami viszont hanggal jár. Fogyasztani viszont nem fogyaszt sokat, a gyártó szerint csupán 750 wattot óránként.

A cég által bemutatott másik grafikus processzor az RTX 3080 lett. Bár a 3090-hez képest ez az egység nem kapott annyi szteroidot, a közölt paraméterek alapján azért került némi adag a tálkájába.

©

Az egységet az RTX 2080 GPU utódjának szánja a vállalat, ami szerintük nemcsak teljesítményben, de a fényeket és árnyékokat sokkal realisztikusabban megjeleníteni tudó ray tracing technológia terén is többet tud az újdonság. Magyarul: még szebb, még jobb lesz tőle a játékok látványvilága.

Az egységre 10 GB GDDR6X RAM került, az árát pedig 699 dollárra (kb. 208 ezer forint) lőtték be. Ezért cserébe egy továbbfejlesztett hűtési technológiát is kap az, aki vásárol belőle, ami az Nvidia állítása szerint 55 százalékkal jobb, mint az RTX 2080-nál. A tervek szerint szeptember 17-től lehet majd rendelni belőle.

Harmadik egységként az Nvidia az RTX 3070-et is előhúzta a kalapjából, ami a trió legolcsóbb változata. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne teljesítene jól, a gyártó korábbi RTX 2080-as GPU-jánál ez is erősebb, és hűtésből is megkapta a továbbfejlesztett változatot. A segítségével a gyártó szerint simán futnak majd a QHD (2560x1440 pixel) felbontású játékok.

A GDDR6 RAM-ból 8 GB jutott neki, az ára pedig 499 dollár (149 ezer forint) lesz. A boltok polcaira októberben kerül majd fel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.