Itt az első jelentés az orosz koronavírus-vakcináról

Itt az első jelentés az orosz koronavírus-vakcináról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A korai tesztek alapján kiváltja az immunválaszt.

Orosz kutatók közzétették az első tanulmányt az általuk kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyagról. A Lancet orvosi folyóiratban megjelent eredmények szerint a kísérletben résztvevők mindegyikénél kiváltott immunválaszt a vakcina, és nem voltak komoly mellékhatásai.

Nyugati szakértők szerint ugyanakkor a kísérletek túlságosan szűkkörűek voltak ahhoz, hogy meggyőző eredményt nyújtsanak az oltóanyag hatékonyságáról és biztonságosságáról. Az orosz fejlesztés gyors ütemét is kételkedve figyelték.

Vlagyimir Putyin már a múlt hónapban arról beszélt, hogy a vakcina megfelelt minden követelménynek, és hogy az egyik lánya már meg is kapta.

A Lancetben megjelent tanulmány szerint a Szputnyik-V névre keresztelt oltóanyaggal júniusban és júliusban végeztek két kísérletet. 38 egészséges önkéntes kapta meg, az első oltást három héttel később megismételték. A 18 és 60 év közötti önkénteseket 42 napon át megfigyelték, és három héten belül mindannyiuk szervezetében megjelentek az antitestek. A gyakori mellékhatások közül fejfájás és ízületi fájdalom jelentkezett náluk.

A kísérletben nem használtak placebót, és az önkéntesek tisztában voltak azzal, hogy a vakcinával oltják be őket.

A kísérletek következő fázisában negyvenezer önkéntesen fogják tesztelni az oltást.

A BBC egészségügyi szakértőkre hivatkozva arra hívja fel a figyelmet, hogy az antitestek megjelenése még nem jelenti azt, hogy az oltóanyag védelmet is nyújt a vírus ellen. Szintén kérdésként vetődik fel, hogy a vakcina mennyire biztonságos az idősebb korosztálynál, amelyik a legveszélyeztetettebbnek számít a koronavírus szempontjából.

Hozzászólások