Hónapokig fájdalmat érez, aki megérinti ezt a növényt

Hónapokig fájdalmat érez, aki megérinti ezt a növényt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Ausztráliában honos szúrófa, illetve szúróbokor igen különleges méreggel rendelkezik: hatása nemcsak fájdalmas, de tartós is.

Ausztráliában nemcsak mérgespókok, illetve -kígyók élnek, úgynevezett szúróbokrokkal (szúrófákkal, csalánfákkal) is találkozhat az ember. Ezek igencsak kellemetlen helyzetbe sodorhatják a velük érintkezőt: a növények ugyanis apró, tűszerű nyúlványokkal rendelkeznek, melyek – a bőr alá hatolva – mérget juttathatnak a szervezetbe.

Gizmodo szerint a Dendrocnide excelsa és a Dendrocnide moroide fajba tartozó növények is ilyenek. Közös bennük az is, hogy a mérgük hatása nem csupán kellemetlen, de tartós is: a szúrás helye akár hónapokig tartó fájdalmat képes kiváltani.

©

A Queenslandi Egyetem munkatársai most megvizsgálták a növény szerkezetét és mérgét, ugyanis ebből a fajtából már Ausztrália sűrűn lakott részein is megjelent néhány. Találtak belőle többek közt Queenslanden is. A kutatók azt is felismerték, hogy a növény mérge nagyon hasonlít az Ausztráliában honos pókok ilyen anyagára.

A Queenslanden már táblákat is kihelyeztek a mérgező növény miatt, de többek ennek ellenére is kapcsolatba kerültek vele. Egy túrázó párosnak például 36 óráig tartó intenzív kórházi kezelésre volt szüksége, miután az egyik megszúrta őket. A páciensek morfiumot kaptak, hogy enyhítsék tüneteiket, de a beszámolók szerint ez sem szüntette meg teljesen fájdalmaikat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások