Mit tud egy 15 ezer forintos okos karpánt? Teszten a Xiaomi Mi Smart Band 5

Mit tud egy 15 ezer forintos okos karpánt? Teszten a Xiaomi Mi Smart Band 5

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nagyobb kijelzővel, új funkciókkal és újragondolt töltési megoldással jött ki a kínai gyártó új aktivitásmérő órája, ami még mindig alacsony áron, de elődjénél azért drágábban kelletti magát. Kipróbáltuk, milyen a gyakorlatban.

A Xiaomi hat évvel ezelőtt indította útjára első filléres áron kínált viselhető fitneszkütyüjét, a Mi Bandet, mely világmegváltás helyett világhódítást hajtott végre. Egy készülék, ami nem akar túl sokat adni, de amit ad, azt szerethető módon és elérhető áron teszi.

2020-ban már a készülék ötödik generációjánál tartunk, és kíváncsiak voltunk arra, hogy mennyit fejlődött az aktuális modell az elődeihez képest. Ha egyetlen képpel kellene válaszolnunk, akkor ez lenne az:

Mi Band 3 vs. Mi Band 4 vs. Mi Smart Band 5
©

Felnőtt a feladathoz

A koncepció továbbra is változatlan: adott egy szilikonból készített karpánt, amiből bármikor könnyen kivehető a lényegi részt tartalmazó központi egység. És rögtön meg is válaszoljuk azt a kérdés, miszerint az előd szíjai jók-e a Mi Smart Band 5-höz? Nem, sajnos nem passzolnak tökéletesen, de szerencsére az új szíjak is nagyon olcsók; a gyártó hatféle színt kínál, az utángyártott példányokkal pedig Dunát lehetne rekeszteni.

A 155-219 milliméteres karpánt kényelmes viseletet biztosít, amiben többek közt az óra lényegi részének alig 11,9 grammos tömege is komoly szerepet játszik. A vízállóság biztosított, nemcsak zuhanyozni, hanem akár úszni is lehet a kütyüvel.

©

Maga a készülék lényegében változatlan méretű, vagyis sokkal kisebb mint egy okosóra központi egysége. A kijelző viszont sokat változott, előnyére. A 0,95 colos képátló 1,1 colra nőtt, ami közel 20 százalékkal nagyobb méretet eredményez, és ez mindenképpen jobb használatot biztosít. A kijelző karmozdulatra magától bekapcsol, illetve hasonló eredményt érünk el az alatt lévő érintőgomb megnyomásával is.

A képminőség hajszálnyival javult, ugyanis a felbontás 240x120-ról 294x126 pixelre nőtt, az AMOLED technológia pedig továbbra is igen kontrasztos képet biztosít. A fényerő körülbelül 10 százalékkal nőtt, ami javítja a verőfényes napsütésben történő leolvashatóságot. A fényerőt 5 fokozatban lehet állítani, kár hogy a fényszenzoros automatikus állítást nem valósították meg a fejlesztők. Beállítható, hogy az esti órákban csökkenjen a fényerő, ezenkívül pedig éjszakára letiltható a karmozdulatra történő kijelzőbekapcsolás.

Mi Band 4 vs. Mi Smart Band 5
©

Mire jó?

A menürendszer nem sokat változott, így maradt a gyerekjáték egyszerű kezelhetőség. A menüben fel-le lapozgatva tudunk közlekedni, a jobbra húzás pedig a visszalépéssel egyenértékű. Az alapkijelzőn akár saját fotót is beállíthatunk háttérképnek, amit már az előd is tudott, újdonság viszont a korábbiaknál jobb személyreszabhatóság.

Továbbfejlesztették a pulzusmérést, ami 50 százalékkal nagyobb pontossággal kecsegtet, és az óra jelez, ha használat közben túl magas, már veszélyesnek mondható szívverést tapasztal. EKG nincs, ez nem is várható el egy ilyen kompakt és olcsó készüléktől, ezenkívül természetesen a GPS-ről és a wifiről is le kell mondanunk. Véroxigént viszont igazán mérhetne, ha már például a hasonló kategóriás Honor Band 5 tudja ezt.

©

Az eddigi hat edzésmód öt továbbival egészült ki, és a 3+3 tengelyes szenzorok az eddiginél pontosabban rögzítik a történéseket. Az alvásfigyelés már a REM-fázisokat és a 20 percnél hosszabb délutáni szundításokat is méri, új fejlesztés továbbá a menstruációsciklus-kezelő, a stresszmérő, illetve az úgynevezett PAI. Utóbbi lényege, hogy nemünk, korunk és a rögzített adatok alapján egy személyes vitalitás indexet kapunk, melynek alapján tájékozódhatunk aktuális egészségi szintünkről, illetve javíthatunk is azon.

Az 1-5 perces légzésgyakorlatok, az inaktivitásra történő figyelmeztetés és az időjárás előrejelzés mellett említést érdemel többek közt a lehetőség, hogy a karpántról kioldhatjuk a telefonunk kameráját, illetve vezérelhetjük a készülék zenelejátszóját (Spotify, TuneIn stb.).

©

A Mi Smart Band 5-tel megkereshetjük a valahol a közelben kallódó mobilunkat, és természetesen minden bejövő hívást, SMS-t, e-mailt és egyéb üzenetet jelez a készülék. A magyar nyelvi támogatás sajnos még mindig nem hibátlan, és bár alapvetően jól értelmezhetők a beérkező magyar üzenetek, egyes ékezetes karakterek hibásan jelennek meg.

©

Mi van még a tarsolyban?

A Mi Fit (Android, iOS) alkalmazás régi ismerősünk, személyében egy jól átlátható, könnyen kezelhető, ízléses grafikájú megoldáshoz van szerencsénk. A részletes kimutatásokkal szolgáló applikáció a telefon és a karpánt közötti Bluetooth 5.0 kapcsolaton keresztül szerzi az adatokat. NFC és digitális asszisztens sajnos csak a kínai piacra szánt verzióban található.

©

Az 512 KB RAM-mal, illetve 16 MB flashmemóriával szerelt Mi Smart Band 5 fürge működésű, a teszt során fennakadásokat, lassulásokat nem tapasztaltunk. Az akkumulátor kapacitása 135-ről 125 mAh-ra csökkent, és ezzel párhuzamosan a gyártó által megadott 20 napos üzemidő is 14 napra mérséklődött. Utóbbi is inkább csak óvatos használattal, gyenge fényerő mellett hozható, a gyakorlatban 8-10 napot tud stabilan a készülék, ami persze még mindig sokkal jobb egyes okosórák 1-2 napos szintidejénél.

Lényegi változás, hogy a töltéshez végre már nem kell kiszedni a szíjból a központi egységet, hanem elegendő egy laza mozdulattal rácsatlakoztatni az aljára a dupla érintkezős új mágneses töltőt. Ennél már csak az lenne jobb, ha szabványos Qi vezeték nélküli töltést kapnánk, de az vélhetően mind a tömeget mind a méretet érezhetően megnövelné.

©

Konklúzió

+ : kompakt és könnyű, kényelmes viselet, nagyobb és fényerősebb kijelző, új funkciók, új töltési megoldás.

: a rövidebb üzemidő, hiányzó ékezetes karakterek, nincs fényérzékelő, kimaradt az NFC és a véroxigénszint-mérő.

A Xiaomi Mi Smart Band 5 nem revolúciós, hanem evolúciós lépés az elődhöz képest, a Mi Band 4 felhasználóknak maguknak kell eldönteniük, hogy megéri-e számukra a váltás. Mi Band 3 esetében nem lehet kérdéses a dolog, a kettővel ezelőtti generációhoz képest ugyanis már rengeteg az újdonság, és főleg a színes kijelző csábíthat cserére.

A fejlődés mellett visszalépést is tapasztalhatunk, már ami az üzemidőt jelenti. Cserébe viszont minden korábbinál nagyobb és szebb kijelzőt kapunk, és sokak számára nem jelent tragédiát, ha két hét helyett hetente kell tölteni a kütyüt. Főleg, hogy most már kényelmesebb maga a töltés.

Az árcédulán 15 ezer forintos ár olvasható. Ha nem fontosak a legújabb fejlesztések, akkor 10 ezer forint magasságában jól járhatunk az elődmodellel, illetve hasonló áron akár a Honor Band 5 is remek alternatíva lehet.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

Hozzászólások