Most, hogy megszűnt a Flash támogatása, gyorsan törölje le a számítógépéről

Most, hogy megszűnt a Flash támogatása, gyorsan törölje le a számítógépéről

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

December végével hivatalosan is nyugdíjba vonult a Flash technológia alapját meghatározó lejátszó. A többségnek ugyanakkor magának kell gondoskodnia róla, hogy a program eltűnjön a gépéről.

Hosszú éveken át meghatározó komponense volt a számítógépeknek a Flash lejátszó, az működtette ugyanis a mögöttes technológiára írt videókat, játékokat és egyéb böngészős programokat. A Flash az utóbbi napokban azonban elvesztette a támogatását, miután az azt fenntartó Adobe december végével hivatalosan is nyugdíjazta azt. Ennek értelmében a lejátszó nem frissül többé, biztonsági javítások sem érkeznek a szoftverhez.

A fentiek miatt a Flash használata feleslegessé, a megszűnő terméktámogatás miatt pedig egyenesen veszélyessé vált. Ahogy azonban a hasonló programok esetében lenni szokott, a komponens nem tűnik csak úgy el a számítógépekről, azt most is felhasználóknak kell eltávolítaniuk. Mielőtt azonban belefogna ebbe, ellenőrizze, hogy az esetleg munkához is használt számítógépén található-e olyan céges/vállalati eszköz, amely Flash-alapú. Ha ugyanis törli a lejátszót, úgy értelemszerűen ezt sem fogja tudni használni.

A lejátszó törlését Windows rendszerű számítógép esetében a Vezérlőpultban lehet megtenni. Mac típusú készülékeknél pedig az Applications mappa Utilities almappájában, az Adobe Flash Player Install Managerhez navigálva. Ha nem bajlódna ilyenekkel, választhatja az Adobe által felkínált segítséget is: a cég mindkét oprendszerhez készített egy programot, amellyel letörölhető a Flash. A windowsos környezetre írt verziót innen, a Machez kitaláltat pedig innen lehet letölteni. A segédprogramok természetesen ingyenesek.

A Flash fénykorában olyannyira fontos eszköze volt a számítógépeknek, hogy szinte minden készüléken megtalálható volt. A program nemcsak videókat, hanem zenéket, illetve oktatási célra kitalált tartalmakat is le tudott játszani, ami csak tovább növelte a belé vetett felhasználói bizalmat – legalábbis kezdetben. A technológiát alkalmazó weblapokat, a szoftver komolyabb sérülékenységei miatt ugyanis a hackerek is szívesen támadták, mely idővel a Flash végleges nyugalmazására sarkallta az Adobe-t.

Érdekesség, hogy a technológia veszélyességét leghamarabb Steve Jobs egykori Apple-vezető ismerte fel. Többek közt ezért sem támogatták soha az almás cég telefonjai a Flasht, amellyel Jobs és az Apple akkori felsővezetése komoly vitába keveredett a szoftvert gondozó Adobe-val.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.