WHO: Kevés a vakcina, rugalmasnak kell lenni az adagolások határidejével

WHO: Kevés a vakcina, rugalmasnak kell lenni az adagolások határidejével

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Van, ahol nem tartják be a gyártó által javasolt határidőt annak érdekében, hogy minél több embert tudjanak gyorsan beoltani.

Biztonságos kompromisszumra van szükség a vakcinák korlátozott mennyisége és az emberi életek megmentése között – mondta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai irodájának a vezetője. Hans Kluge szerint ezért rugalmasnak kell lenni a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltásának adagolásával, figyelembe véve azt, hogy kevés van ezekből.

A Pfizer-BioNTech vakcinából két adagra van szükség a védettség kialakításához. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerint a vakcina hatékonysága olyan kutatáson alapszik, amelynél a második adagot az elsőtől számítva 19-42 nappal adták be.

A kompromisszumos tanáccsal a brit példára utalt Kluge. Az Egyesült Királyságban úgy döntöttek, hogy az eredetileg a második dózisra félretett vakcina-adagokat is beadják első dózisként, hogy minél többen, minél előbb oltáshoz jussanak. A szükséges második adagot pedig három helyett 12 hét elteltével adják be. Németország is fontolgatja ezt, míg Dánia úgy döntött, hogy 6 hétre terjeszti ki a két vakcina beadása közötti intervallumot.

A vakcinát fejlesztő cégek, a Pfizer és a BioNTech a héten arra figyelmeztettek, nincs bizonyíték arra, hogy a két dózisban beadandó védőoltás hatékony lesz, ha nem a kísérletek során alkalmazott időben adják be a második adagot. A vakcina biztonságossát és hatékonyságát ugyanis nem vizsgálták különböző adagolási menetrendek mellett.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások